“Wanneer hebben we bedacht dat met ouder worden we ons moeten schamen voor ons lichaam? Wanneer zijn we geobsedeerd geraakt met het idee dat je als je ouder wordt moet streven om er jonger uit te blijven zien? Om alles te zijn, behalve oud?” 

– Jade Beall

Je hele leven in je lijf

Als fotografe wil Jade Beall de echte schoonheid van oudere vrouwen laten zien. En dan niet met modellen die – hoewel schitterend om naar te kijken – een bovengemiddeld jong en rimpelvrij lichaam hebben, maar vrouwen die hun hele leven meedragen in hun lijf. En dat leven mag gezien worden.

Jade maakte eerder een fotoserie van zwangere en borstvoedende vrouwen. Ook hier geen perfecte plaatjes, maar beelden die laten zien hoe het echt is. De vrouwen vertelden haar dat ze zich vaak onzichtbaar voelen doordat hun lijf zo veranderd is. Dat herkende Jade uit gesprekken met oudere vrouwen, en zo werd haar volgende project geboren.

Ouderdom eren

‘Ik groeide op in Mexico en heb een liefde voor Afrika’, vertelt ze op Senior Planet. ‘In deze culturen is het heel normaal om ouderen te eren en hun wijsheid centraal te stellen. Ik vind het eigenlijk schandalig dat in onze cultuur oudere lichamen niet worden gewaardeerd. Daarom wil ik er juist een ode aan brengen. Omdat nog te weinig anderen dat wel doen. De diversiteit in lichamen maakt het zo interessant. Een perfect modellenlijf is saai.’

Catwalk

Is dit goed nieuws voor iedereen die zuchtend en steunend in de sportschool staat en denkt: waar doe ik het voor? Laten we zeggen dat er op alle leeftijden behoefte is aan diversiteit. Ook na je 50e wordt er soms een beeld geschapen van ultieme perfectie, wanneer überfitte vijftigplussers – op de catwalk in een badpak of op weg naar hun toptijd tijdens de 6e marathon van dat jaar – als ideaalbeeld worden neergezet. Heel mooi en inspirerend, maar je mag ook gerust zien dat we geen 25 meer zijn.

Het is een privilege om oud te mogen worden. Maar als je 70 bent en de maatschappij vertelt je dat je 20 moet zijn, dan wordt het lastig. Daarom is het mooi dat deze foto’s er zijn.

jade beall jade beall4 jade beall3 jade beall2 jade beall jade beall 5

Anderen bekeken ook: Kunstenares maakt heerlijk herkenbare illustraties over het leven na de 50

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!