Laten we eens stoppen om als een positivo door het leven te gaan. De zwartgalligen hebben het namelijk een stuk leuker. Dat beweert althans The School of Life. Door een paar simpele regels in te voeren in je leven word je een stuk gelukkiger. Nou, simpel? Het is wel even een mindset, want we moeten onze oude hardnekkige gewoontes onmiddellijk afschaffen. En het van een heel andere kant bekijken. 

1. Stop met de toekomst positief te zien

Je hele vriendenkring ligt al in scheiding. Jij bent zeer beslist de volgende. En geloof maar niet dat jij je baan nog houdt. Volgende week sta jij op de stoep en kun je je aanmelden bij de vrijwilligerscentrale. Om kauwgum te krabben van de trap van het stadhuis. Als je kinderen het huis verlaten zie je ze nooit meer terug. Je oldtimer wordt in de prak gereden. En door de aanhoudende vorst bevriest je hele boomgaard, weg opbrengst vruchtenjam… Afijn, je snapt het wel. Maak je maar eens lekker zorgen over wat er zóu kunnen gebeuren. Als je dan merkt dat dingen helemaal niet zo mis gaan, kun je heerlijk opgelucht ademhalen en voel je je een stuk gelukkiger.

2. Stop met zeuren over hoe erg andere mensen zijn

Over je ellendige collega die nog nooit van teamspirit heeft gehoord. Die tijdens het uitje van de zaak met ‘boomstammen gooien’ in zijn eentje een stam van 50 kilo naar de overkant knalde. En hou op over die slome eikel van Ziggo die je nu al dertig keer aan de lijn hebt gehad omdat je sneller internet wilt. Bedenk dat die bloedirritante types niet express je leven proberen te verwoesten. Ze staan continu onder grote druk. Hebben waarschijnlijk grote angsten en onverwerkt verdriet. Gewoon negeren die hap dus.

3. Denk lekker veel aan de dood

Zet een doodshoofd op je schoorsteenmantel (deden ze in de Gouden Eeuw ook) of liever nog: op je nachtkastje. Kijk hem iedere dag maar eens goed in de lege ogen en bedenk dan dat je nog springlevend bent. Of zet net als Gerard Reve een doodskist in de kamer. Altijd leuk om daar een theeserviesje op te zetten. En prijs jezelf gelukkig met de gedachte dat jouw tijd ooit komt, maar vandaag dus nog even niet. Je hebt nog zo’n 400.000 uur te gaan. Of zoiets. Van al die uren ga je dubbel en dwars genieten.

4. Kijk eens naar je leven vanaf de maan

Ga in gedachten op de maan staan en kijk naar de aarde. Naar ons ieniemiene kikkerlandje, naar je woonplaats, naar je straat, naar je huis en vervolgens naar jezelf. Joh, je stelt toch geen bal voor. Je bent zo nietig en onbelangrijk. Zo krijgen de dingen waar je je druk om maakt de proporties die ze eigenlijk hebben. Afgemeten tegen de omvang van het universum zijn al die problemen van jou bijna onzichtbaar. Heerlijk!

5. Begraaf je telefoon voor een tijdje in de tuin

Ai, dat is een zware. Maar doe weg die telefoon. En laat hem minstens voor 24 uur met rust. Concentreer je op je geliefde, je kinderen, je ouders of desnoods je buurman. Probeer eens een echt gesprek met ze te voeren. Vraag niet hoeveel likes ze hebben op hun zojuist geplaatste snapchat, want dan gaat het acuut mis. Bespreek het echte leven eens ‘live.’ Dat geeft duizend keer meer voldoening dan staren naar je schermpje.

6. Geef op dat je ‘normaal’ moet zijn

Laat het streven om volstrekt normaal door het leven te gaan onmiddellijk varen. Je bent namelijk niet normaal. Niemand. Zoals die mafkees om de hoek die met zijn piratenzender net doet alsof -ie iedere dag vijftien gasten ontvangt, maar al die stemmetjes zelf opzet. Iedereen is koekkoek. Ook al zie je dat misschien niet direct aan de buitenkant. Als je iemand beter leert kennen ontdek je altijd wel wat.

En dat is helemaal OK.

Foto: Damien Hirst

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!