Het valt niet mee om bij te blijven op het gebied van de social mediagebruiken van pubers en ander jong grut. Wat zijn koppelaccounts bijvoorbeeld, special tags in vresdesnaam of nog zo één… play-it-safe-emojis?! TV-programma Nettiquette interviewde meiden en jongens van 13 tot 16 jaar en maakte er vijf interessante uitzendingen van. Wij filterden de basisprincipes er voor je uit.

Want de juiste kennis hierover kan zomaar van levensbelang zijn.

1. De tag-plek is heul belangrijk

Zit je puber chagerijnig op de bank te mokken en hoor je iets over een schrale hoektag, reageer dan met de grootstmogelijke compassie. Een hoektag is namelijk echt verschrikkelijk. Eigenlijk geeft het taggen van iemand in de hoek van de foto aan dat je maar bar weinig om diegene geeft. Waar moet er dan in hemelsnaam wel getagd worden, vraag je je af. Het antwoord: goede vrienden taggen elkaar op de ogen. Dus.

Als er liefde in het spel is dan taggen ze elkaar op de mond. Dat is de special tag. In een hoekje weggemoffeld worden is pijnlijk en haal het vooral niet in je hoofd om te zeggen dat het ‘maar een tag is’. Tags matter!

2. Commenten doe je zo 

Social media heet niet voor niets SOCIAL media. Pubers gebruiken het om vrienden mee te maken. Dat taggen is dus essentieel maar in het stadium ervoor (ik-ken-je-niet-echt-maar-het-lijkt-me-chill-om-vrienden-met-je-te-worden) kun je met de comments aan de gang. Wel subtiel natuurlijk. Daar zijn de play-it-safe-emojis voor. Welke emojis??? De play-it-safes… denk aan een bloemetje of vlindertje. Want uiteindelijk blijf je wel gewoon een dwarse puber die heus niet te eager over wil komen. Voor jou tien anderen hè? Ook al is dat zwaar gelogen.

Ben je inmiddels dikke vriendinnen dan zet je dus die special tags in (op de ogen) en overlaad je de reacties met zoetsappige emojis zoals hartjes en teksten als ik mis je, ik hou van je… waar je ook weer allerlei afkortingen voor hebt. Denk niet direct dat je dochter of nichtje lesbisch is. Dit soort hartstochtelijke over-de-top-teksten zijn normaal onder pubermeiden.

Puberjongens commenten natuurlijk niet zo zoetsappig. Die slaan juist door in machotaal met woorden als strijder, sterk, broer, held, kast en het afbeelden van de spierballenemoji.

3. Prille liefdes & social media

Wil je weten of je zoon of dochter, buurjongen of -meisje, neefje of nichtje nog zu haben is, check hun bio (van bijvoorbeeld Instagram). Als je in de bio(grafie) een emoji aantreft van een mannetje en vrouwtje die elkaars hand vast houden en één naam, dan weet je hoe laat het is: ga maar vast sparen voor de bruidsschat. Zo’n setje kan trouwens via een zogenaamd koppelaccount tot stand gekomen zijn. Dat gaat als volgt:

Een klasgenoot vindt dat X en Y een goede match zijn en zet een foto van X naast een foto van Y op Instagram. De rest van de klas comment eronder wat zij er van vindt. Als de reacties lovend zijn kan X of Y actie ondernemen om verkering te vragen. Dat laatste gebeurt natuurlijk niet live. Nee, daar heb je whatsapp voor. Lekker snel en effectief. Al is het niet oké om het uit te maken via whatsapp.

Thankgod, die kids hebben toch nog een vorm van fatsoen in hun donder.

4. Instafame

Pubers zijn populair als ze veel volgers hebben. Veel volgers betekent veel likes en door die likes stijgt je zelfvertrouwen. Zelf mensen volgen is leuk maar het is essentieel dat je meer volgers hebt dan dat je zelf accounts volgt. Natuurlijk hoeven die volgers geen echte mensen uit je omgeving te zijn. Welnee. Je kunt accounts als follow4follow volgen en dan heb je in een mum van tijd gratis en voor niets heul veul nieuwe ‘vrienden’. Zo simpel kan het leven zijn.

Als je dan veel volgers hebt, is de gedragscode dat je daar heel blasé over doet. Alsof het je geen zak kan schelen. Het is ook heel cool om te dreigen dat je je account gaat opheffen omdat het je gewoon te veel wordt; je wil je cirkel klein houden. En nog een eyeopener: er zijn zelfs apps waarmee je kunt zien wie het gore lef heeft om je te ontvolgen. Ideaal want dan kun jij diegene ook meteen van jouw account gooien.

Al met al kunnen we concluderen dat het leven voor de jonkies er niet eenvoudiger op is geworden met de komst van social media. Moest je je vroeger bezig houden met dwarsliggen, puistjes en huiswerk, tegenwoordig moet je er ook online een heel bestaan op nahouden.

Ik zou het er benauwd van krijgen. Gelukkig zijn zíj niet anders gewend. Dat stelt dan wel weer gerust.

Meer weten? Bekijk de uitzendingen van Nettiquette.

Anderen lazen ook: Swag, epic, #fail: onmisbare eerste hulp bij hip taalgebruik

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!