Wij vrouwen snappen heel goed dat je als man soms geen flauw idee hebt wat je met ons aanmoet. Toegegeven: we zijn gecompliceerde wezens. Dat wordt ook niet minder naarmate we een jaartje ouder worden. Maar hier ons gouden advies: als je één van onderstaande zinnen regelmatig uitspreekt, worden wij een stuk leuker. Zijn wij zelfs eigenlijk heel goed te doen. Al zeggen we het zelf.

Repeat after me:

1. Je bent zo mooi en lekker

Ja. Ook vrouwen van 50+ zijn lekker. Zeg dit niet te pas en te onpas, maar op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je net met z’n tweetjes over de Afsluitdijk rijdt of samen boodschappen doet op de markt. Leg dan even je hand op haar voorhoofd en laat je stem een octaaf zakken. Ze zag het niet aankomen: succes verzekerd. Pas er wel voor op dat je niet de grove fout maakt door aan ‘Je bent zo mooi…’ in een onbewaakt ogenblik toe te voegen ‘voor je leeftijd’. Dan word je er geheid midden op diezelfde Afsluitdijk uitgezet en kun je het hele stuk naar huis lopen. Als je er nog inkomt. Deze variatie mag wel: ‘Ik vind je juist zoveel mooier nu je wat ouder wordt.’ Et voilà.

2. Je bent de enige

Heel belangrijk. Vrouwen willen niet gedeeld worden. Ook al kijk je graag naar ander (jonger) vrouwelijk schoon, fantaseer je er wild op los (en hou je uiteraard braaf je handen thuis), er is maar één ware en dat is zij. Ga niet af op haar nonchalante houding van ‘Schatje, doe wat je wil, ik ben toch niet jaloers’, want dat is stoerdoenerij. En laat je ook niet verleiden om iets mee te delen over exen. Antwoord geven op de vraag: ‘Hoe deed je dat bij Charlotte?’ is dodelijk. Er is maar één vrouw in je leven en dat is zij.

3. Ik wil het liefst de hele dag bij jou zijn

Dit is pure magic. Ook al sta je net met je koffer in je hand om voor veertien dagen op zakenreis te gaan. Zeg haar dat je dat het liefst à la minute wilt afzeggen omdat je niet zonder haar kan. Dat je het liefst nu samen in de auto koers zet naar Andalusia, naar die ene B&B waar jullie 15 jaar geleden bijster weinig van de omgeving hebben gezien. Of dat je samen met haar en een goede fles Chablis de hele dag in de hangmat wilt liggen. Zij weet ook wel dat het een staaltje blufpoker is, maar het klinkt o zo romantisch en is goud waard.

4. Wij worden samen oud

Hoewel ze roepen maling aan alles te hebben, kunnen vrouwen van zekere leeftijd heel erg onzeker zijn. Eén op de drie huwelijken redt het niet. Ze zijn altijd bang dat je bij haar weggaat voor een jongere versie. Of voor een exemplaar dat niet zo gecompliceerd is. Of een strakkere kont heeft. Ook al is er geen enkele garantie dat jullie samen oud worden, ze wil het wel heel graag horen.

5. Ik wil dat jij geniet

Plaats haar op een voetstuk en doe zelf af en toe een stap opzij. Geef haar alle vrijheid om te doen wat ze wil. Op studiereis naar Mongolië, of een groentetuintje beginnen… Laat haar haar gang gaan. ‘Schat, ik vind het fantastisch om te zien dat jij zo geniet,’ is de ultieme liefdesverklaring. Ook al snap je geen bal van worteltjes zaaien. En vind je ze ook niet te eten.

6. Ik ben zo trots op je

Prijs haar om de carrière die ze heeft gemaakt, de sociale contacten die ze onderhoudt, de kinderen die ze heeft opgevoed, de liefde die ze aan haar ouders geeft. Prijs haar om de stoere vrouw die ze geworden is. Zeg dat je apetrots bent als je naast haar loopt en dat je met haar de wereld aankan. Want laten we wel wezen, ze is ook gewoon fantastisch.

7. Ik hou van je

Deze vier woorden zijn heilig. En bewaar je dus ook alleen voor speciale momenten. Het heeft geen enkele impact als je dat vijf keer op een dag zegt. Dan komt het niet meer binnen. Wees er dus niet te scheutig mee, maar als je het zegt, kijk je haar diep in haar ogen en meen je het oprecht. Niet te lang staren want dat is weer een beetje creepy.

8. Vertel me, waar heb je last van?

Deze hoort eigenlijk op nummer 1 te staan. Vrouwen zijn nou eenmaal zelfbenoemde zeurpieten en hebben naarmate ze wat ouder worden bepaalde ‘dingetjes’. Wat voor dingetjes dat maakt niet zoveel uit, maar het is wel mega belangrijk dat jij doet alsof jij gigantisch met haar meeleeft. Je moet deze zin dus absoluut opnemen in je repertoire. Minstens één keer per dag stel je deze vraag zodat zij even heerlijk los kan gaan. Het liefst zelfs twee keer. We doen het even voor. Zij: ‘Oh, ik heb zó slecht geslapen vannacht!’ Jij: ‘Ach, lieverd. Wat is er dan? Vertel.’ Helemaal niet moeilijk. Of je nou wel of niet luistert doet er niet zo toe, als zij het maar kwijt is. Oplossingen aandragen hoeft niet. Want daar zit zij echt niet op te wachten. Dat scheelt weer.

Goed mannen, dat was het (voor nu). Het zijn maar 8 lullige zinnetjes. Valt best mee, toch?

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!