Er zijn vrouwen die prachtig ouder worden, en oudere mannen die er uitzien als een kalkoen. Natuurlijk. Maar zijn dat niet de uitzonderingen? We kennen allemaal de aanname: mannen worden gedistingeerd, vrouwen worden oud. En dat is nog aardig gezegd, vergeleken met: Men age like a fine wine, while women age like a glass of milk.

Nog zo’n pareltje stond laatst bij ons als commentaar op Facebook: Time hates women but loves men. De man had er aan toegevoegd: Too bad, ladies. Wie zegt dat de hoffelijkheid dood is?

‘Waar zijn al die razendknappe oudere mannen dan?’

Het is natuurlijk erg aangenaam dat de leeftijd zo’n weldadige invloed op ons heren heeft, maar helemaal eerlijk tegenover de vrouwen is deze assumptie niet. Want laten we eerlijk zijn: als je naar een feestje gaat, hebben de vrouwen zich mooi aangekleed, hun haar gedaan en zich opgemaakt. De mannen hebben een schoon overhemd aan. Dus steken de vrouwen juist heel gunstig bij ons af. Bloemen in het korenveld.

Zoals mijn zus laatst zei: ‘Waar zijn al die razendknappe oudere mannen dan?’
screen-shot-2016-10-14-at-12-04-31

Eh… Ja. Toevallig was ik onlangs op een jubileum waar vrijwel iedereen ruim boven de vijftig was. Ineens viel me op hoezeer ouderdom gepaard gaat met de totale wildgroei van wenkbrauwen, oor- en neusharen, ja bij de mannen. Het hoofdhaar –indien aanwezig – was er niet veel beter aan toe; één grote zwabberboel. Niet bij de dames, die hadden er werk van gemaakt, of het in elk geval gekámd.

We moeten er natuurlijk wel wat aan doen, mannen! Willen we die – vermeende -voorsprong op de vrouwen behouden.

Wat de pluspunten van mannen nu precies zijn? Ten eerste hebben we een dikkere huid en krijgen daarom minder snel fijne rimpels. Maar als die eenmaal verschijnen, zijn het vaak wel meteen diepe voren (denk aan tv-kok Gordon Ramsey). En dan is er natuurlijk ook nog dat testosteron wat ons vitaal en krachtig maakt, maar dat met het klimmen der jaren nou juist afneemt. En bij vrouwen tóe.
onder

Goedbeschouwd is leeftijd de grote gelijkmaker van de seksen. Als we straks in het verzorgingshuis zitten (stel dat die dan nog bestaan) zijn we allemaal even grijs en gerimpeld.

Het kan mannen kortom gewoon niet zoveel schelen hoe ze er uit zien.

Zit er dan helemaal geen waarheid in de volkswijsheid dat mannen mooier oud worden? In zekere zin toch wel. Niet dat mannen werkelijk zoveel knapper zijn dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten, maar ze zijn wel meer gezegend met hun uiterlijk. Want ze worden er niet op afgerekend, en het bepaalt hun zelfwaarde niet.

Het kan mannen kortom gewoon niet zoveel schelen hoe ze er uit zien. Dat straalt meteen door. Gaat het toch weer om die binnenkant. (Hoor mij nou, ik lijk wel een wijf 😉 )

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!