Als puber hield ik ervan te fantaseren over de toekomst. En na de introductie van de Unisex waren het heerlijke dagdromen. Ik voelde dat er grote veranderingen op stapel stonden. The future was bright and shiny. Niets zou bij hetzelfde blijven.

Mijn leven zou in elk geval in niets lijken op dat van mijn ouders, die compleet vastzaten in hun rolpatronen (wist ik van maatschappijleer). Het was me een raadsel waarom mijn moeder niet mocht werken van mijn vader. Hij hamerde er altijd op dat ze niet teveel geld mocht uitgeven, maar dat zou ze dan toch zelf kunnen verdienen?!

Ik snapte ook niet dat mijn moeder naar hem luisterde. Waarom deed ze niet gewoon wat ze zelf wilde? Om haar een beetje op weg te helpen, en het goede voorbeeld te geven, luisterde ik alvast naar niemand meer. Ja, naar Fleetwood Mac die zongen: Go Your Own Way.

Dat was precies wat wíj gingen doen. De jongens en meiden bij mij op school zouden later helemaal gelijk zijn. Niks rolpatronen! Wat voor volwassene je werd, hing af van wat voor sóórt mens je was, niet van je sekse. Wat je goed kon, of graag wilde; je kon alles worden. Ballerien of metselara.

Een stropdas droeg je alleen als meisje, net als Annie Hall.

Man en vrouw waren hetzelfde, logisch dus dat we ons hetzelfde gingen kleden. Dat heette Unisex, een woord met een magische, futuristische klank.

Bij ons scholieren kwam het neer op lange haren, dezelfde jeans, of spijkerjasje. En T-shirtje met Che Guevara of Mickey Mouse er op. Die T-shirts waren er maar in één snit. Er was geen m/v verschil, dat was nergens voor nodig.

Dat onderscheid moest juist weg. Wat nou M/V? Er was maar One Love, zoals Bob Marley zong.

Idolen als Iggy en Bowie dosten zich lekker vrouwelijk uit, en een stropdas droeg je alleen als meisje, net als Annie Hall. Zelfs de songfestivallui van Abba hadden de unisex omarmd en droegen alle 4 hetzelfde overall of Kung Fu-pak.

screen-shot-2016-10-11-at-21-32-49

Het was 1977 en het ging de goede kant op. Alle Menschen werden Brüder… En Schwestern natuurlijk, maar dat onderscheid was er binnenkort niet meer. Nu alleen nog even de honger de wereld uit helpen en we waren klaar!

Mannen dragen snorren en baarden, om verwarring te voorkomen in de sauna, zoiets.

Er is aan mij in ieder geval géén waarzegster verloren gegaan, denk ik als ik zie hoe van elk mogelijk product –van shampoo tot gereedschap – een M/V versie op de markt is; er mannenzenders op tv zijn – met films voor echte mannen! – en TLC, een kanaal voor vrouwen dat geheel gewijd is aan bruidsjurken. Er zijn mannen- en vrouwenbladen, m/v etenswaren – mosterd voor mannen- en ook in de speelgoedwinkel zijn er twee sectoren, waarvan één geheel roze.

En wat valt er nog te zeggen over de teloorgang van unisex in het uiterlijk? Van hemd tot sok, alle kleding is sekse-specifiek. En verder zijn de vrouwen geheel onthaard en dragen de mannen snorren en baarden, om verwarring te voorkomen in de sauna, zoiets. Unisex is heel ver weg, daarom verlang ik er des te meer naar.

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!