Als kok stelde hij niet veel voor, en als schrijver ook niet, zegt Anthony Bourdain (1956) over zichzelf. En op zijn 44ste had hij nog nauwelijks gereisd. Toch prikte Bourdain in Vietnam onlangs een stokje met Barack Obama in zijn reisprogramma Parts Unknown (afgelopen maandagavond op CNN).

Essentiële ingrediënten: marihuana, coke, LSD, speed, codeïne, heroïne en in honing gedrenkte paddo’s, voor in de thee.

Het kan verkeren. Bourdain was lang een bad boy. Als kok hadden hij en zijn collega’s in de keuken een la voor essentiële ingrediënten: marihuana, coke, LSD, speed, codeïne, heroïne en in honing gedrenkte paddo’s, voor in de thee.

‘We waren constant high, en slopen voortdurend de inloopkoelkast binnen om “inspiratie op te doen”. Er werd zelden een beslissing genomen zonder drugs,’ schrijft Bourdain in Kitchen Confidential, waarin hij een boekje open doet over de duistere kant van de culinaire wereld. Het werd een bestseller.

‘Toen ik het aan het schrijven was, was ik in de veertig, had een belastingschuld van 10 jaar en ik had nog nooit meubels of een auto als bezit gehad. Eigenlijk niets.’

Maar het boek leidde tot een tv-show bij het Food Network, en vervolgens tot andere tv-programma’s die alle met veel lof ontvangen worden (en eindeloos herhaald). Het succes van de shows van Bourdain is Bourdain zelf. Hij reist de wereld over, waar hij eet en drinkt met de locals. Met verve. Hij is bereid alles te proberen, al is het maar één keer. En hij doet niet nodeloos ingewikkeld: ‘Mijn favoriete soort bier? Koud bier.’

Bourdain heeft Amsterdam ook gedaan. Nee, mij jammer genoeg niet.

Een man naar ieders hart. Mannen willen een biertje met hem drinken, en lekker slap lullen (zo ook Obama die met hem elementaire zaken bespreekt als: mag er ketchup op een hotdog?) Ook vrouwen (ik in elk geval) willen graag iets met hem, maar dat eten en drinken mag ook daarná.

Voor het programma The Layover (de tussenlanding) waarin hij –als tussenstop – een stad aandoet en in korte tijd zoveel mogelijk probeert te doen, en eten, heeft hij Amsterdam ook gedaan. Nee, mij jammer genoeg niet.

‘De vorige keer dat ik hier was, sliep ik in het Vondelpark.’

Toch is het een aflevering die zeer de moeite waard is. Bourdain trekt een kroketje bij de Febo, eet een haring op het Koningsplein en is onder de indruk van de rijsttafel bij het Indonesische Tempo Doeloe. Ook moet hij natuurlijk langs een Amsterdamse coffeeshop en doet hij diverse kroegen aan.

De overnachting kan sowieso niet stuk, want zoals hij vermeldt als hij op CS aankomt: ‘De vorige keer dat ik hier was, sliep ik in het Vondelpark.’

Zie hier The Layover Amsterdam als de video hieronder het niet doet.


The.Layover.S01E07.Amterdam door educkling

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!