Toen ik jong was (we zijn natuurlijk nog steeds jong hè, maar ik heb het hier over kletsnat-achter-onze-oren-jong) was alleen de gedachte aan seksende ouders al genoeg om mij ijskoude rillingen te bezorgen. Oude mensen (want in mijn ogen waren ze met 45 stokoud) en seks – brrr.

Aan 70+ en seks wijdde ik al helemáál geen gedachten, want dat was überhaupt ondenkbaar. Nee, het draaide om de jeugd, wij waren de wereld aan het veroveren. Seks behoorde vooral en alleen ons toe.

Man man man, wat had ik het mis.

Ik kom erachter dat ik met mijn 53 lentes nét een beetje op stoom kom.

Maar in de droge periode na mijn scheiding, waar de Sahara nog iets van kon leren, voelde ik me eigenlijk veel ouder dan nu. Het leek alsof mijn beste jaren opeens achter me lagen en ik vanaf dat moment gewoon verder op zou drogen tot ik *poef!* van de aardbodem zou zijn verdwenen.

Ik kom erachter dat ik met mijn 53 lentes nét een beetje op stoom kom

Na een paar eerste voorzichtige schreden buiten de deur realiseer ik me dat ik een heleboel nieuwe dingen aan het leren ben. Over seks. En over mezelf.

Vroeger was iedereen in bed vooral met zichzelf bezig, mijzelf incluis. Seks was of redelijk eendimensionaal, of ik deed dingen die ik eigenlijk liever niet had gedaan. Maar ja, hij was stukken ouder en zo wijs. En ik wilde geen frigide trut zijn, hè, dus.

Het was allemaal best lekker. Meestal dan. Maar ik betwijfel of ik het echt léuk vond.

Hoe anders is dat nu. Ik zeg meer. Dat wel, dat niet. Mannen (ik zit in de datingfase, dus meervoud) zijn – een paar uitzonderingen daargelaten die zich achteraf laten onderbrengen in de categorie ‘goed verhaal’ – bezig met wat ik lekker vind. Ze willen behagen.

Het kost minder moeite om gewoon duidelijk te zijn. ‘Wat ik echt heel fijn vind, is als je me daar en daar…’  Eigenlijk best bizar, dat ik dat vroeger niet over mijn lippen kreeg. Maar goed, ik ga dan ook echt geen dingen meer doen waar ik nul plezier aan beleef. Het allergrootste voordeel van ouder worden!

Ik maak me ook minder zorgen over mijn lijf. Ben ik er 100 procent oké mee als ik in de spiegel kijk? Nee. Dat zou leuk zijn, maar ik zie toch ook de plekken waar de zwaartekracht mij al goed te grazen heeft genomen.

Verlang ik nog wel eens naar mijn 25-jarige lichaam? Ja natuurlijk! Vooral omdat ik het destijds niet voldoende waardeerde. Moord en brand schreeuwde ik als ik een enkel putje ontdekte op mijn dijen.

En daarom dwing ik mezelf om de mindere dingen te accepteren zoals ze zijn en tevreden te zijn met wat ik heb: mooie kuiten, billen die in mijn broeken passen en lang haar. Want over 20 jaar zal ik terugdenken aan deze tijd en terugverlangen naar mijn lijf van nu. Dus probeer ik die waardering nu maar al te voelen, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Volgens mij denken jongeren vandaag nog steeds dat ouder worden en seks niet bestaat.

Als je reclames ziet, dan wordt alles wat met seks en sexy te maken heeft, vertolkt door 20-jarigen. Daar zit ook een deel van de angel: als we niet oppassen gaan we straks zelf óók nog denken dat we te oud zijn om seks te willen of om het nodig te hebben. Never!

Ik denk dat ik op mijn 95e pas echt volleerd ben. En dan is het natuurlijk zonde om te stoppen 🙂

Tijd om ook dat taboe definitief te doorbreken, een schone taak voor de nieuwe generatie vijftigers.

En hoe gaat dat dan over 40 jaar? Verwacht ik stomende seks op mijn 93e, waarbij ik bonkend met mijn handen tegen de muur sla? Fysiek schijnen er op een gegeven moment toch beperkingen te komen. Maar ik wil de intimiteit, het genot, het plezier, het  jezelf even verliezen in de ander, niet missen.

Om daar te komen is het nu een kwestie van vooral bezig blijven. En seks blijven heruitvinden. Want er is nog een boel te leren mensen!

Ik denk dat ik op mijn 95e pas echt volleerd ben. En dan is het natuurlijk zonde om te stoppen 🙂

Anderen lazen ook: Wat je zoal denkt bij de gedachte aan seks als je na 24 jaar weer single bent

Beeld racorn / 123RF Stockfoto

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!