Er zijn nogal wat vijftigers die de renaissance van hun seksleven beleven, en de kans dat die opleving zich in de echtelijke sponde voordoet, wordt steeds geringer.

Gloednieuwe singles

Na de vijftig groeit de groep van alleenstaanden, omdat hun partner is overleden of vertrokken; eenderde van de stellen die scheidt is 50 jaar of ouder. Een groot deel van deze -vaak gloednieuwe- singles zijn weer volop aan het daten, met dank aan Tinder, de vele datingsites, maar zeker ook de sociale media (vijftigers zijn op Facebook massaal op zoek naar oude vlammen).

43% denkt dat hij of zij nu beter in bed is dan ooit!

En zo staat seks ineens weer hoog op de agenda. En niet alleen voor de alleenstaande vijftiger. We hebben ook wel eens een slippertje, bijvoorbeeld als we een (zaken)reisje maken. 1 Op 10 heeft wel eens een affaire op vakantie. En dan zijn er nog de vijftigers die aan het swingen (samen met je partner seks met anderen hebben) slaan om de sleur van hun seksleven te doorbreken, al dan niet in parenclubs.

Vaker zonder condoom dan vijftigminners

Waarom we zo met seks bezig zijn? Uit een Brits onderzoek blijkt dat 66% van de vijftigplussers een goed seksleven belangrijk vindt en dat (jawel!) 43% denkt dat hij of zij nu beter in bed is dan ooit (ik geloof het metéén)!

Er is echter één probleempje: met die – hervonden- sexdrive, zijn we ook de nieuwe high risk generatie geworden: het aantal soa’s bij 45-plussers is de afgelopen tien jaar verdubbeld.

76% gebruikt geen voorbehoedsmiddel, ondanks de toename aan geslachtsziekten.

Vijftigplussers doen namelijk bepaald niet serieus aan safe sex, we vrijen significant vaker zonder condoom dan vijftigminners.

Bang om zwanger te worden hoeven we niet meer te zijn. En hiv/aids is niet meer die angstaanjagende dodelijke ziekte uit de tijd toen we jonge vrijgezellen waren. En zo gebruikt 76% geen voorbehoedsmiddel, ondanks de toename aan geslachtsziekten. Hoewel dit Britse cijfers zijn, geldt dit in vrijwel dezelfde mate voor Nederland.

’Soa’s zijn echt niet alleen iets voor jongeren,’ stelt GGD arts infectieziekten Hanna Bos. ‘Ouderen die gekke dingen doen op seksgebied lopen geheid seksueel overdraagbare aandoeningen op: dat kan ik je op een briefje geven.’

Gemiddeld 7,5 bedpartners

Om ons allen te doordringen van het reële gevaar een soa op te lopen, moeten we beseffen dat we, met het stijgen der jaren, met steeds meer mensen de lakens hebben gedeeld (daarom kunnen we het onderhand ook zo goed!) En als je gaat berekenen hoeveel mensen dat indirect zijn (de sekspartners van je sekspartner) dan draag jij -of je partner – vanavond een bachelor’s tuxedo (condoom).

De gemiddelde Nederlander heeft 7,5 sekspartners tijdens zijn leven. Ik heb het afgerond op 8, en zie het schrikbarende resultaat. Zelf ook even berekenen met hoeveel mensen je indirect het bed hebt gedeeld? Klik hier voor de Sex Degrees of Separation test.

screen-shot-2016-10-07-at-14-04-46

Bronnen: netdoctor & safersex4seniors

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!