Er was een tijd dat ik bij bij god niet wist waar al die huidskleurige friemeljurkjes voor dienden. Toen ik erachter kwam leek dat mij vooral iets waar ik niet dood gevonden in wilde worden. Nu zijn dit de weinige items in mijn kast waarvoor ik zonder blikken of blozen een godsvermogen aftik bij de kassa.

Begrijp me niet verkeerd.

Ik ben blij dat ik me op dagelijkse basis minstens 83x zekerder voel dan vroeger. Ik koester geen diep verlangen meer naar lang, krullend haar en denk ook niet meer dat mijn leven er enorm op vooruit gaat als mijn neus een beetje spitser zou zijn.

Na alle ellendige plaktieten die aan veel bleven plakken behalve waaraan het moest, strakke broekjes waarin ik de trotse eigenaar werd van een dubieuze, onderhuidse buideltas en onderjurkjes waarin ik hele avonden heb staan sjorren, besloot ik dat ik serieus ging investeren in dingen die wel werken.

Maar hoezeer ik ook graag schijt wil hebben aan alles – en dus ook aan die vethopen die zich op mijn heupen hebben genesteld – bij dat ene vlammende jurkje en die spannende blouse vind ik het gewoon mooier als je geen randjes ziet. Of wanneer mijn bh in geen velden of wegen te bekennen is. Of als alles lekker strak ingesnoerd is.

Ik ben ook maar een mens.

Inmiddels mag ik mijzelf zonder valse bescheidenheid ervaringsdeskundige op het gebied van corrigerend ondergoed (wat een rotwoord eigenlijk) noemen. Na alle ellendige plaktieten die aan veel bleven plakken behalve waaraan het moest, strakke broekjes waarin ik de trotse eigenaar werd van een dubieuze, onderhuidse buideltas en onderjurkjes waarin ik hele avonden heb staan sjorren (Mam, wat dóe je toch de hele tijd?!), besloot ik dat ik serieus ging investeren in dingen die wel werken.

Inmiddels beschik ik over een paar nieuwe beste vrienden. Maar omdat ik niet alle wijsheid in pacht heb – ook iets dat ik eindelijk durf toe te geven – vroeg ik binnen mijn vriendenkring, boeken- en tennisclub nog even rond. De enorm wetenschappelijk criteria: minstens twee mensen moeten er bovengemiddeld enthousiast over zijn (3 is beter), of één persoon moest zo’n vlammend betoog hebben dat ze ter plekke ten minste drie mensen kon overtuigen om het per direct te bestellen.

Dit is het resultaat.

Het is zeker niet uitputtend of wetenschappelijk verantwoord, maar het zijn wel eerlijke tips waar je hopelijk wat aan hebt. Let ook vooral niet op de plaatjes van de jonge moppies, helaas is dat een hardnekkig verschijnsel in modeland. De volgende keer gaat het testpanel (na wat glazen wijn) wellicht zelf op de foto. In undiewundie.

Voor de karmapunten deel ik dus met liefde de lijst van Ultieme Undiewundies waarmee je elke outfit rockt, waar je nog enigszins in kunt blijven ademhalen en die is sommige gevallen een heel klein beetje sexy zijn (en voor de goede orde: we worden niet betaald door de merken en winkels die we noemen):

1. Body met broekje van Maidenform

shapewear8

Een nadeel van corrigerende jurkjes of rokjes is dat de meeste uiteindelijk toch gaan kruipen, of dat ze zo strak zitten dat je bijna niet meer normaal kunt lopen. Daarom zweren ik en het tennispanel bij deze variant. Voelt heerlijk vrij als je loopt (en danst! Niet onbelangrijk. Twisten gaat nog als een dolle in dit ding). Het is wel een kleine toer om naar de wc te gaan. Er zit een opening bij het kruis, waar je met enig kunst en vliegwerk prima door kunt plassen, mits je je panty over het geval heen aandoet. Als je een losse jurk aanhebt waar je makkelijk even met je armen uit wipt om het zaakje naar beneden te stropen is het een fluitje van een cent.

 • Resultaat: +++
 • Comfort: + (als je niet hoeft te plassen een ++)
 • Sexy: +- (in de categorie: for your eyes only)
 • Prijs:+
 • Maidenform, o.a. te koop bij de Bijenkorf

2. Body met decollete van Magic Bodyfashion

shapewear5

Deze is voor sexy shirts en jurkjes waar een goed decolleté de boel danig opfleurt en waar je niet de hele avond wil koekeloeren of je bh niet zichtbaar is. Ideaal dat je de goede cupmaat erbij kunt zoeken, dan bungelt er niks naast. Snoert lekker je taille in. Voel ook nog enigszins sexy en sluit goed laag om je bilpartij.

 • Resultaat: ++
 • Comfort: ++
 • Sexy: + (er zijn badpakken die minder flatterend zijn)
 • Prijs: +
 • Magic Bodyfashion, hier vind je hun webshop

3. Luchtige body van Wolford

shapewear6

Voor de gelukkigen die nog in de standaard cupmaten vallen kan het mooi zijn om een alles-in-één te kopen, zoals hierboven. Maar als je inmiddels tot de andere categorie behoort voor wie het vinden van een passende bh de doorbraak van het jaar is, laat staan in combinatie met iets dat ook de juiste heupomvang heeft, is dit een topoplossing. Voor de spiegel is het echt een giller, maar onder je jurk doet het wonderen voor je taille. En je kunt dus je eigen bh aanhouden. Superfijn van dit exemplaar is dat de stof ultradun is, dus dat scheelt wat kledinglagen als je opvliegers moet tackelen. Blijft lang mooi.

 • Resultaat: ++
 • Comfort: +
 • Sexy: –
 • Prijs: +- (duur, maar wel heel goed)
 • Wolford, verkoopt via eigen webshop

4. Mooie body met voorgevormde cups en een tikkie kant

shapewear corrigerende body ondergoed maidenform

Let niet op het piepjonge ding dat deze body aanheeft op de foto (alsof zij het nodig heeft?). Volgens tennisvriendinnen voelt deze ‘lekker stevig’ als je ‘m aanhebt én voel je je er wel nog – enigszins – sexy in. Theoretisch zou je hiermee ’s avonds bij je partner/ date in bed kunnen stappen zonder dat je eerst om het hoekje met bovenmenselijke inspanning je onderjurk van je lijf hoeft af te stropen om vervolgens met verhit hoofd (Haaaiiii!! Daar ben ik weer..) weer ten tonele te verschijnen.

De cups zijn voorgevormd, ook essentieel om de zwaartekracht te beheersen. Dit ding sluit bij je kruis (mijn moeder noemde dit soort dingen vroeger ‘kuttenknijpers’ hahaha), maar volgens de dragers voel je daar niks van en is de stof lekker zacht (ook na paar keer wassen). Vanwege de dunne bandjes niet aan te raden bij hele grote cupmaten.

 • Resultaat: ++
 • Comfort: +
 • Sexy: +
 • Prijs: +
 • Triumph, o.a. hier te koop en in hun eigen webshop

5. Corrigerende onderjurk met kanten top

shapewear7

Deze is ook een topper en niet duur. Brede banden, dus snijdt niet in je schouders. Fijn is dat je ‘m met en zonder je eigen bh kunt dragen. Snoert de boel behoorlijk goed in, dus trek ‘m niet aan als je de hele avond moet opzitten voor een 7-gangen diner.

 • Resultaat: ++
 • Comfort: +
 • Sexy: +-
 • Prijs:++
 • Body is van Bonprix

Tot slot

Dit zijn allemaal jurkjes of body’s. Dat komt omdat niemand van ons nieuwbakken testpanel ooit een broekje heeft aangehad dat niet strak zat op de verkeerde plek (lees: waar je taille alsnog overheen blubbert). Ook als je die dingen kunt optrekken tot aan je oksels zit het alleen goed als je niet beweegt, maar du moment dat je een stap verzet een terugtrekkende beweging naar beneden maakt en je alsnog de hele avond staat te hijsen.

Daarom houden we het hierbij, en we houden ons aanbevolen wanneer je nog een goede tip hebt!

Lees ook: Mode-adviezen voor vrouwen van 50+ waar we lak aan hebben

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!