Alle bezit is een kwelling voor de geest, denk ik altijd als ik mijn vrienden in een volgepakte auto uitzwaai naar hun geweldige vakantiehuisje in Zuid Frankrijk. We hebben ook regelmatig in de etalage van de plaatselijke makelaar zitten staren als we weer eens op een prachtige vakantiebestemming waren. Maar gelukkig heb ik ons altijd weten te behoeden. Ik zag het rampscenario al voor me.

Hieronder tien redenen om vooral dat huisje niet te kopen:

1. De kinderen. Ze willen al heel snel niet meer mee. Of ze komen met tig lui aanhang, eten je koelkast leeg en maken van je huis een puinhoop.

2. Je uitgebreide vriendenkring weten je in Nederland nauwelijks te vinden. Maar hebben jouw vakantiehuisje stomtoevallig wel als favoriete bestemming geprogrammeerd in hun tomtom.

3. Vrienden maken in de omgeving is onmogelijk. Je blijft die buitenstaander die de authentieke uitstraling van het dorp volledig heeft aangetast.

4. In die heerlijke warme zomerperiode wil je het liefst je huisje verhuren, want dan levert het nog wat op. Zodat jij de meeste tijd doorbrengt in hagelbuien met windkracht 10.

5. Dat mannetje dat het gras bijhoudt is toch net wat duurder dan je had bedacht en heb je heel slecht uitonderhandeld.
mowing_the_lawn-110081
6. De immense berg aan de klussen waar geen eind aan komt.

7. Die eeuwige angst voor vernielingen en inbraak kosten je enorm veel kopzorgen en een vermogen aan inbraakbeveiliging.

8. Die 900 kilometer begint je toch echt op te breken. Voorheen riep je nog ‘oh dat kerkje, wat enig.’ Maar dat wordt al gauw ‘zijn we nu pas bij dat kerkje.’

9. Je investeringen verdien je nooit meer terug. Het platteland loopt leeg en het stikt er van de huisjes die er worden aangeboden.

10. Vogels spotten in Madgascar of paragliden boven de Grand Ganyon kun je voor eeuwig en altijd op je buik schrijven. Jij moet de raamkozijnen opnieuw lakken, de septic tank vervangen, een pergulo plaatsen, onkruid wieden, hout hakken, de lekkage verhelpen etc…

Snap je? Dat wil je allemaal niet. Wij boeken liever een huisje via airbnb. Niks geen kopzorgen. Dan voel je je zo vrij als een vogel en kom je pas echt tot rust.

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!