Het lijkt wel alsof ik constant struikel over berichten over ‘het nieuwe 50‘. Artikelen met de titel “50 is het nieuwe 40” (of 30, zo je wil) en gezellig vormgegeven quotes bedwelmen mijn tijdlijn en lijken te willen zeggen dat alhoewel we 50-of-zoveel-ouder zijn, we er nog steeds uit kunnen zien als 40.

Tja. Wil ik dat?

Nou, eigenlijk wel. Niet omdat ik me met hand en tand verzet tegen het ouder worden, maar omdat ik als vróuw gezien wil blijven worden. Waar mijn jongere ik nuffig reageerde op een stel fluitende bouwvakkers (‘hebben jullie niets beters te doen’) kan ik nu weken teren op een complimentje vanaf de bouwsteiger. Uiteindelijk zit ik gewoon best simpel in elkaar.

Maar hoe kan ik stralend – en begerenswaardig – uit blijven zien? Het wordt er namelijk niet makkelijker op.

Voor veel vrouwen van 50 is dit de periode dat we opeens moeten dealen met issues die zich schijnbaar van de ene op de andere dag hebben aangediend – ik zweer dat ik spontaan 5 kilo aankwam op mijn vijftigste verjaardag – wat zich permanent rond mijn taille heeft geparkeerd met de agressieve plakkracht van een kauwgommetje in het haar van een peuter.

Opeens sluipen de woorden ‘passend bij je leeftijd’ als een venijnig zoemende mug met je mee het pashokje in. Ziet die rouge waar je jaren je wangen mee opdofte eruit alsof je een opvlieger hebt en vraag je je af waarom je signature coup ondanks het halfuur föhnen als een treurwilg om je hoofd hangt.

Ik heb lang ontkend dat het überhaupt nodig was om levensstijl, kledingkeuze en meer van zuks aan te moeten passen omdat ik ouder werd. Ik ben toch wie ik ben? Maar een kritische blik in de spiegel leerde mij dat ik al een tijdje niet de beste versie van mezelf was.

Met hangende pootjes klopte ik aan bij twee vriendinnen uit de beautybusiness die ik ik een jaar geleden nog heimelijk uitlachte omdat ze zo bézig waren met hun leeftijd en uiterlijk. Nederig hoorde ik hun advies aan, graag deel ik deze tips met jullie.

Denk je nu: doei, ik laat me echt niks vertellen over wat ik wel of niet zou moeten doen? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel over mode-adviezen voor vrouwen van 50+ waar we lak aan hebben. Voor de rest: blijf lezen.

Top 9 tips om er verdomd goed uit te blijven zien voor je leeftijd

1. Koop geen mom jeans. Zo’n lekkere hoge taille, taps toelopende of verkorte pijpen, en gemaakt van een zware stof die je een buideltasje geeft op plekken waar de meesten van ons het niet kunnen gebruiken. Er zijn gewoon 100 betere alternatieven. Laat je goed adviseren door iemand van je eigen leeftijd en check ook hoe die jeans zit als je je buik even niet inhoudt.

2. Die comfortabele bh is echt aan vervanging toe. Ik denk met gepaste weemoed terug aan de tijd dat de zwaartekracht nog niet in werking was getreden. Dat ze lekker konden dansen onder een t-shirt en ik de potloodtest glansrijk doorstond. But those days are gone. Ik weet ook niet of Robert Schumacher hier nog iets aan kan redden, dus ga ik voor de next best thing: een retegoede bh. Het kan best even wat pashokjes en kritische verkoopdames duren voordat je het perfecte exemplaar gevonden hebt, maar dit doet echt wonderen.

3. Niet te veel poederen. Zware foundation gaat in je rimpels zitten, rode lipstick zit na een halve dag sowieso niet meer waar je hem hebt aangebracht en die dikke, voorheen zwoele eyeliner is voor je jonge nichtje of de pro’s. Laat je ter inspiratie een paar keer opmaken door een specialist in de Bijenkorf of Douglas (met duidelijke boodschap voor een ‘naturel look’ en niet meer dan 5 producten – anders kun je voortaan een half uur eerder opstaan) en spreek daarna met vrienden af voor het ultieme oordeel. ‘Jeeee, wat zie jij er goed uit!’: kopen die handel. ‘Wat zie jij er opgedoft uit, heb je straks een date?’: nog even doorzoeken.

4. Draag juist wat strakkere kleding. Hoe irritant die extra kilo’s ook zijn, ze verdwijnen niet als je grote truien aantrekt. Sterker nog, de lucht tussen je lijf en kleding suggereert dat er iets te verbergen is. Een beetje zoals in de tijd dat je zwanger was en het nog niet wilde vertellen. Is het moeilijk om je kledingstijl aan te passen? Neem een vriendin mee en beloof plechtig dat je alles zult proberen wat ze je door het gordijntje aanreikt. Leg het accent op je vormen, vind een broek/jurk/shirt/rok die daar bij past en koop het dan in elke kleur van de collectie.

5. Weersta de verleiding om de kleren van je dochter aan te trekken. Ook al pas je ze nog, dat betekent niet dat je het moet doen. Joepie als je lekker dun bent gebleven (en dat meen ik, echt) en je nog steeds in een klein maatje 36 past, maar laat het rokje dat je dochter naar de disco aantrekt thuis. Iedereen ziet echt hoe strak je er nog uit ziet als je geen naveltruitje aanhebt of een minirok die opkruipt bij elke stap.

6. Draag hakken! Het ultieme middel. Maar ik heb er een haatliefdeverhouding mee: voor de spiegel en de eerste 5 minuten voel ik me er een koningin in, daarna probeer ik niet te grimassen van de pijn (hallo knobbeltenen…). Maar soms vraagt het moment en de outfit gewoon om iets anders dan comfortabele sneakers als ik mijn sex appeal wil laten schitteren. En tot nood doe ik mijn entree op de stiletto’s en wissel ik ze later – als iedereen teveel drank op heeft om nog naar mijn schoenen te kijken – om voor mijn pantoffeltjes.

7. Zonnebrand. Zonnebrand. Zonnebrand. Als we na een familievakantie terugkwamen uit Italië was ik altijd teleurgesteld als mijn beste vriendinnetje een tintje bruiner was dan ik. Wanhopig probeerde ik nog in de laffe zonnestralen van september, ingesmeerd met olijfolie, mijn teint wat op te krikken. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat ik anno 2017 nog tegen die schade op kan smeren, heb ik me toch laten vertellen dat het loont om elke dag zonnebrand te gebruiken. En dan niet met een lullige spf in je dagcrème, maar gewoon pure factor 30 of hoger over je crème heen. En ook in de winter. Ik hoop dat als ik straks 80 ben dat ik het verschil merk.

8. Blijf eten. Toen ik 24 was riep mijn moeder graag dat een vrouw op zekere leeftijd moet kiezen tussen haar gezicht of haar achterwerk. Op dat moment keek ik vooral geïrriteerd en luid zuchtend weg, nu begrijp ik helemaal wat ze bedoelde. Dus neem ik wel dat stuk worteltaart. En een extra glas wijn 🙂 Die onderkant is in een zwarte broek of goed jurkje (zie punt 4) nu eenmaal makkelijker weg te werken dan die extra rimpels in mijn gezicht.

9. Ok, deze vind ik dubieus, maar vriendin F. was er vrij serieus over dus misschien ligt het aan mij: heroverweeg of je bovenop wil tijdens seks. Haar grootmoeder instrueerde haar op zekere leeftijd eens een lange spiegel op de grond te leggen en er – naakt – op handen en knieën boven te gaan staan (probeer het even, wij wachten wel).

En?

Dit is dus wat je partner ziet als je bovenop zit. Ik vond het vooral vermakelijk en heb me er niet te veel van aangetrokken, maar F. weigert sindsdien in die positie de echtelijke plicht te vervullen als het niet pikkedonker in de slaapkamer is.

Tot zover. Aanvullingen welkom!

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!