Only Happy When It Rains’, zong zangeres Shirley Manson van de band Garbage, in de hit die hun doorbraak was. Twintig jaar later is Shirley dezelfde tegendraadse, stoersexy rockchick en (per 26 augustus) 50 jaar, zoals in de pers niet onvermeld bleef.

shirley manson

‘Ja, ze beginnen allemaal over mijn leeftijd. Al snap ik het wel. Voor een vrouw is zo’n lange carrière in een alt-rock band een zeldzaamheid, daar ben ik me wel bewust van. Ik voel me dan ook een ongelofelijke bofkont dat ik mag doen wat ik het liefst doe.’

“Ik geloof niet in nostalgie. Ik heb geen behoefte om terug in de tijd te gaan. Ik wil juist zien wat de toekomst brengt!”

Ze is net begonnen aan een wereldtoernee, want Garbage heeft een nieuw album uit: Strange Little Birds; het donkerste, meest grungy album sinds ze 20 jaar geleden debuteerden. Ze heeft genoeg van ‘vrolijke popmuziek’, zegt Shirley in interviews. Het mag wel weer wat rauwer. Ook qua tekst. ‘Youth and beauty don’t remain’ zingt Shirley in het nummer ‘Teaching Little Fingers to Play’.

Ze leeft haar leven dan ook niet in de achteruitkijkspiegel. ‘Ik geloof niet in nostalgie. Ik heb geen behoefte om terug in de tijd te gaan. Ik wil juist zien wat de toekomst brengt! Dat vind ik veel interessanter.’

“Maar leeftijd is kennis. Leeftijd is empowerment. Je hebt superkrachten die jongere vrouwen niet bezitten.”

Onduidelijk is of de recente verjaardag iets te maken heeft met de transformatie van de voormalige redhead. ‘Ik weet niet wat me dreef, maar ik werd op een dag wakker en ik dacht: ik wil geen dag langer rood haar hebben! Mijn kapper wilde er eigenlijk niet aan. Maar ik had gewoon een break van mezelf nodig. En toen de handdoek van mijn hoofd kwam en ik mijn roze haren zag, riep ik breed grijnzend: Het staat me geweldig! Zoiets had ik mijn leven nog nooit over mezelf gezegd.’

In de voetsporen van legendes als Annie Lennox, Patti Smith, Mick Jagger geeft ze ieder die zeurt dat ze te oud is de middelvinger. ‘Op de social media schrijven mensen: Stop ermee! Shut the fuck up! Je bent te oud! Maar dat ga ik me niet aantrekken. Dat is die lui hun eigen probleem! Ja, die vergelijken me met meiden als Taylor Swift or Sky Ferreira, dat snap ik. Maar leeftijd is kennis. Leeftijd is empowerment. Je hebt superkrachten hebt die jongere vrouwen niet bezitten. Dat moeten we waarderen.’

Bronnen: ElleMetroNRC

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!