Als je er op gaat letten, zie je ze overal. Zwijgende stellen die zelfs elkaars blikveld mijden. Tja, soms ben je even helemaal uitgeluld. Zeker op vakantie, als je ineens de hele dag samen doorbrengt, is op een gegeven moment alles wel gezegd.

Niemand die het relatieleed van het suffe stel beter in beeld heeft gebracht dan de befaamde Britse fotograaf Martin Parr, met zijn serie Bored Couples, daterend uit begin jaren ’90. Inderdaad, lang vóór de mobiele- en smartphone.

Vinden we het doorgaans ongemanierd en beledigend als iemand tegenover je aan tafel op zijn phone zit te lijken, is het sóms dus wel een uitkomst. Even met de familie appen, buienradar bekijken, je mail checken, even twitteren, en je hebt weer genoeg te vertellen.

Hoe fleur je op?

Nog enkele tips om toch wat vertier aan tafel te brengen als de wifi het laat afweten of je batterij het dreigt te begeven.

1. Bestel iets van de lokale keuken waar je de vertaling niet van kent. Dat levert vast wel wat gesprekstof op (Wat denk jij dat deze glibberige balletjes zijn?)

2. Zoek interactie met het stel aan de tafel naast je, die vervelen zich vast ook! Let wel: als je dat doet door hen een drankje aan te bieden kan de avond een verrassend – swingende – wending krijgen. Je kunt ook gewoon vragen: Hé, kunnen jullie klaverjassen?

3. Stel eens een onverwachte, prikkelende vraag: Wat denk jij van relatietherapie? / Heb jij wel eens zin in vreemdgaan? / Als we een trio zouden doen, wie vroeg jij er dan bij? (Verboden vraag: Waar denk je aan?)

4. Je kunt ook van je (laatste beetje batterijtijd) van je phone gebruik maken door sexy berichtjes naar elkáár te sturen. Ja, kun jullie eindelijk ook eens sexten! En na een wilde sekspartij is het heel tevreden zwijgen.

SPAIN. Majorca. 1993.

SPAIN. Majorca. 1993

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993.

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993.

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993.

SPAIN. Majorca. Bored Couples. 1993

FRANCE. Paris. Bored couples. 1992.

FRANCE. Paris. Bored couples. 1992

FINLAND. Kotka. From 'Bored Couples'. 1991.

FINLAND. Kotka. From ‘Bored Couples’. 1991.

GB. England. Windsor. Safari Park. Bongo Burger Bar. From 'Home and Abroad'. 1990.

GB. England. Windsor. Safari Park. Bongo Burger Bar. 1990

GB. ENGLAND. Paignton. Bored Couples. 1993.

GB. ENGLAND. Paignton. Bored Couples. 1993

GB. England. New Brighton. From 'The Last Resort'.1985.

GB. England. New Brighton. From ‘The Last Resort’.1985

Bron: Martin Parr

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!