Van alle verjaardagen hakt je vijftigste er toch wel het meest in. Het is een mijlpaal waar niemand naar uitkijkt. Het allerergst is misschien wel dat je nu een vijftigplusser bent, en aan dat gehate predicaat hebben alle vijftigers een gruwelijke hekel. Want ineens word je bij de ouderen gerekend, en dat is blijkbaar iedereen die ouder dan vijftig is. Ja, je achtennegentigjarige oma is óók vijftigplusser. En gek genoeg heeft zij het een stuk meer naar de zin dan jij. Vijftigers blijken namelijk enorm sip te zijn.

Vijftigersdip

Er bestaat dan ook zoiets als een vijftigersdip. Echt, de vijftiger bevindt zich op het dieptepunt van z’n leven. Het is onderzocht: als mensen begin vijftig zijn vinden ze zichzelf het minst gelukkig.

Waarom dat is? Als mensen begin vijftig zijn, gaan ze serieus nadenken over hun pensioenplan. Of het gebrek daaraan. Het is bovendien de leeftijd waarop ze hun kinderen nog door de studie moeten helpen en zorg dragen voor hun bejaarde ouders. En terwijl ze dus harder dan ooit moeten werken, worden ze weggezet als ‘oud’.

Na de vijftig wordt het alleen maar beter

Maar het positieve is dat het laagste punt bereikt is. Na de vijftig wordt het alleen maar beter. Globaal gezien heeft het verband tussen leeftijd en geluk een U-vorm. Vanaf achttienjarige leeftijd neemt het geluksgevoel alleen maar af totdat we ongeveer vijftig zijn, om daarna scherp te gaan stijgen.

De vijftigersdip. Het goede nieuws: daarna wordt het alleen maar beter!

Zeker na de zestig gaat het gelukscijfer hard omhoog, met een piek voor tachtigers.

Dat mensen zich gelukkiger voelen op latere leeftijd heeft waarschijnlijk te maken met de acceptatie van het ouder worden. De druk is van de ketel: de kinderen zijn het huis uit, de carrière loopt op zijn eind en er is weer tijd en geld om van het leven te genieten. The best is yet to come! 

Bronnen: sciencealert & businessinsider

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!