Zonder muziek kunnen we niet leven. Er lekker op los gaan. Meeblèren. Swingen. Of er in stilte van genieten. Soms krijgen we er kippenvel van zonder dat je het kunt verklaren. En wellen er tranen op. We vroegen vijftien mannen welke muziek ze ontroert. En ook waarom. Neil Young wordt maar liefst drie keer genoemd. Prince twee keer. 

Layla van Eric Clapton.
Guus: ‘Omdat die jankende gitaren klinken als tranen van een man die z’n liefde roept.’

Quanto cielo van Puccini uit Madame Butterfly.
Chiel: ‘Ik vind dat zo mooi omdat het zo tragisch is. In de muziek zitten zulke geweldige wendingen.Van klein gehouden muziek naar grote orchestratie. Het duurt maar kort. Trouwens die hele opera vind ik prachtig.’

Sara van Stevie Nicks (Fleetwood Mac).
Daan: ‘Prachtig arrangement, ik krijg kippenvel van haar rouwe stem en de gevoeligheid van de tekst. Drownin’, in the sea of love. Where everyone would love to drown. But now it’s gone, it doesn’t matter what for. Daar word je toch week van?’

Woods van Bon Iver. ‘
Sietse: ‘Er spreekt een enorme eenzaamheid uit en ondanks dat het lijkt alsof er op een gegeven moment een heel koor aan het zingen is, is het steeds maar één stem. Daarnaast vind ik het heel erg creatief gemaakt.’

Neil Young.
Jan: ‘Alles wat hij zingt ontroert mij. Omdat hij niet kan zingen. Omdat elk nummer mij doet denken aan de middelbare schooltijd toen wij Neil ontdekten met de lp ‘Everybody knows this is nowhere.’ En omdat ik elk jaar samen met Neil ouder word en bij liedjes zoals ‘Silver and Gold’ besef wat waardevol en wat waardeloos is. Kortom; Neil for president.

Lika a Hurricane van Neil Young.
Niels: ‘Lekker ruig en toch gevoelig que tekst.’

A man needs a maid van Neil Young.
Fred: ‘Van dit nummer kreeg en krijg ik kippenvel. Waarschijnlijk omdat ik toen dezelfde gevoelens over het onderwerp had.’

Chalala (Make Me Happy) van Al Greene.
Ron: ‘Omdat het me doet denken aan vroeger, de jaren 70. Ik vond het een wegdroomnummer. Waar ik toen over mijmerde kan ik me niet eens meer herinneren, maar het gevoel dat ik er bij had herleeft nog steeds als ik het nummer hoor. Heerlijk!’

Sad night at the airfield van Yes.
Edwin: ‘Omdat ik dit nummer vaak luisterde als ik terugvloog naar Nederland. Mijn vriendin woonde in Spanje. Vreselijk om steeds afscheid te nemen. Inmiddels woon ik er nu ook. Maar als ik dit nummer hoor moet ik altijd aan dat gemis denken.’

Lamento van Remco Campert ism Benjamin Herman.
Peter: ‘Het gaat over verlies. De tekst neemt je mee naar een zomerse dag toen alles nog rimpelloos was en de liefde bloeide. Heel mooi gedaan.’

Ain’t Got No, I Got Life van Nina Simone.
Gregory: ‘Bij de eerste regel tekst word ik al gegrepen. Ain’t got no home, ain’t got no shoes. Het knalt er gelijk in. Ze meent wat ze zingt.’

Der Tod und das Mädchen van Schubert.
Robert Jan: ‘Ik ervaar de emotie die deze muziek oproept als heel intens. Het raakt de kant van mij die om troost en ondersteuning vraagt. Maar die tevens met angst en nieuwsgierigheid het leven overziet, de dood tegemoet.’

Everglade van Antony and the Johnsons.
Wim: ‘Die stem van die man snijdt keihard door je ziel. Hij is uniek. Prachtige compositie.’

Purple Rain van Prince.
Matthijs:  ‘En dan het liefst die van een live registratie. Bij de gitaarsolo beginnen mijn tranen gelijk te stromen. Kan ik niet uitleggen. Gebeurt gewoon. Ik vind het zó mooi. Het raakt een gevoelige snaar. Ha ha.’

Purple Rain van Prince.
Jack: ‘Door de achterliggende betekenis over dood en leven. En door de ervaring van sensatie en extase die ik had toen hij dit nummer in de Kuip zong.’

Ga er maar eens goed voor zitten en laat die tranen maar stromen. Heerlijk al die tranentrekkers. Het lucht ook zo lekker op.

Wat is jouw favoriete ‘huilnummer?’

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!