Er is een verdubbeling in het aantal scheidingen in periodes dat we niet op ons werk zijn. De piek ligt in kerstvakanties en zomervakanties. Precies wanneer we elkaar net even meer zien dan de rest van het jaar. Mijn vakanties zijn ook altijd tricky. Voordat we op de Périphérique van Parijs belanden zijn we al minstens drie keer gescheiden. En als we eraf zijn tien.

Scheiden doet mijden

Meestal merken we wel dat een relatie niet zo lekker loopt, werk wordt dan gebruikt om te ‘vluchten’ in andere bezigheden. Maar in een vakantieperiode zit je toch weer 24 uur op elkaars lip. Veel klippenlopers gebruiken deze vakanties ook om nog eens goed te kijken of de relatie nog werkt en hopen daarna op een frisse nieuwe start. In Engeland hebben ze daar een uitdrukking voor: make or break holiday.

Genoeg gehuild. (De rugzak met problemen moet kleiner) We gaan er wat aan doen!

We zullen hier geen advies geven over echtscheidingsprocedures en alimentatie maar doen een beroep (om even in de werksfeer te blijven) op de psychologie. De boel ontspoort in vakanties moeiteloos, maar je kunt je relatie ook een positieve impuls geven. Wat zeggen experts over dit fenomeen? Neem John Gottman, schrijver van een aantal boeken over dit onderwerp. Bijvoorbeeld: 7 Principles for making marriage work of What makes love last?

Aandacht. Aandacht. Aandacht.

Volgens John Gottmann zoeken mensen die samen zijn op allerlei manieren contact.
De een zegt: ‘heb je dit gelezen?’
De ander zegt: ‘zie je hoe mooi die boom daar is?’
Daarbij draait het niet om het laatste nieuws of om biologie, maar om de onderlinge relatie. We zoeken positieve aandacht. Gottmann komt met harde cijfers. In goede huwelijken en relaties leidt zo’n ‘contact verzoek’ gemiddeld in 87 procent tot een vriendelijke respons. Bij slechte in 33 procent van de gevallen. Tel uit je huwelijk!

5 om 1, daarmee trek je je huwelijk er wel doorheen

Gottmann ontdekte ook dat de minimale verhouding voor een goed huwelijk 5:1 is. Daarmee bedoelt hij dat er in een relatie minimaal 5 positieve interacties moeten zijn tegenover 1 negatieve. Met een positieve interactie bedoelt hij bijvoorbeeld een goede conversatie met je partner of een complimentje. Daar heb je er dus vijf van nodig als je 1 conflictje hebt gehad in de vorm van een argumentje of ruzie.

Tijd om in je vrije dagen eens de boekhouding te doen zodat je weet hoe je relatie ervoor staat. Je komt tot 7:1? Heel sterk. Is de uitkomst 1:8 dan is het huwelijksbootje reddeloos verloren.

Wat moet je dus doen om een slechte relatie te verbeteren in de vakantie?

  1. Actief op zoek gaan naar positieve en mooie kanten van je partner. Deze opschrijven en onder je luchtbed bewaren en er elke morgen even naar kijken.
  2. Je sarcasme, cynisme, agressieve humor, minachting en mokken thuislaten.
  3. Je partner nooit kleineren, want je minachting tonen is de grootste ondermijner van een huwelijk.

Een goed huwelijk is dus simpelweg een huwelijk waarin je elkaar positieve aandacht en zelfvertrouwen geeft. Daar moet je aan werken. En lukt het niet direct dan werk je in je vrije dagen maar eens over om dat voor elkaar te krijgen.

Prettige vakantie!

Zeg ik ook tegen mezelf. Want voor mij wordt dit best een pittige klus.

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!