Toen de toestand van de bovenkamer van schrijfster Francine Oomen akelig veel begon te lijken op die van haar moeder (87 en zo dement als een deur), ze haar huissleutels na dágen zoeken terugvond in haar wandelschoen (heel logisch) en bijna kapot ging aan een ongekende onzekerheid over alles wat er na keihard zwoegen uit haar handen kwam (Ik. Kan. Helemaal. Niks.), viel – na wat gegoogle van haar partner – eindelijk het kwartje. De overgang. Daar was -ie dan.

Over de hormonale ellende van de puberteit en zwangerschap zijn kasten volgeschreven. Op school leer je (onder stiekem gegniffel) eindeloos veel over voortplanting, later doe je een tijd je stinkende best om het te voorkomen. Maar niemand vertelt je echt hoe het écht zit als je vruchtbare periode er mee uitscheidt. Laat staan op een manier dat je het ook nog wil lezen.

Enter Francine Oomen en haar boek Oomen stroomt over. Informatief én geestig. Kom op mensen, met een beetje zelfspot wordt het leven een stuk leuker! Oomen schrijft en tekent de overgang aan elkaar. En is openhartig over haar eigen zoektocht hoe hiermee om te gaan en niet kierewiet te worden. Kijk, daar hebben we wat aan.

Moeten, moeten, moeten… aaaaaaargh

Oomen vertelt treffend over de stem in haar hoofd die haar constant vertelt dat ze MOET: ze moet een goede moeder zijn. En een goede dochter. Ze moet een lieve, goede én geweldige partner zijn. Want: dat moet nu eenmaal. Zich groot houden omdat haar kinderen het huis uit zijn en ze dat eigenlijk ver-schrikkelijk vindt terwijl je daar tegenwoordig stoer over moet doen (Nee joh, lekker rustig nu! Eindelijk geen rotzooi meer!). Die stemt zegt haar ook dat haar werk nooit goed genoeg is en dat ze MOET doorwerken terwijl ze het eigenlijk Spaans benauwd krijgt van het programma van de uitgever. Dat ze om te ontspannen – het liefst 4 keer per week – een zware vorm van yoga MOET doen, want ze is tenslotte geen watje (en die superpijnlijke schouder gaat vanzelf wel weer over – nu niet zeuren!).

francine oomen2

Even tussendoor: staan de afbeeldingen op hun kop? Sorry! We staan voor een raadsel. Bij sommigen staan ze wel goed, maar mochten ze bij jou 180 graden gedraaid zijn, ga dan even het experiment aan om het artikel op je kop te bekijken – dat levert sowieso een leuk gesprek op met degene die naast je zit en zich afvraagt wat je in hemelsnaam aan het doen bent.

Doe mij een huisje aan zee..

Over haar vluchtfantasieën: alleen op reis (bij voorkeur heel ver weg), gaan wonen in een huisje aan zee, de niet te onderdrukken wens om die verrekte Jacobsroute te gaan lopen, 10 dagen naar een ashram op Bali (‘en daar een woest aantrekkelijk héél bewust, maar niet zweverig, verlicht persoon tegenkomen die me tantrasex leert’). Eindeloos zoeken op makelaarssites naar kastelen in Frankrijk (Kost geen drol, wat doe je nog in Nederland..!?).

Over triggerfingers, pijnlijke schouders, het ‘elektrische’ gevoel in je huid en gepiep in je oor waar de huisarts geen raad mee weet: allemaal overgangsklachten (aha!).

francine oomen7

Breinblubber

Over hoe ze bramentaarten bakt (en, nog beter, bramenlikeur maakt – de recepten zitten erbij), in de tuin gaat werken en gaat tekenen om te ontspannen en de enigszins belemmerende gedachten zoals ‘Ik vind nooit meer iemand’, ‘Ik ben oud en lelijk’ en ‘Alles is zinloos’ om te zetten in ‘Te denken dat ik dom ben is inderdaad dom‘, ‘Er is een nieuw hoofdstuk begonnen’ en ‘Ik ga mezelf vinden’.

En over die irritante breinblubber.

Herkenbaar?

francine oomen10

Goed nieuws: het gaat over.

Het boek is confronterend en geruststellend tegelijk. Los van Francine’s persoonlijke relaas gaat Oomen stroomt over ook over een prangende maatschappelijke kwestie. Vrouwen rond de vijftig zitten allang niet meer achter de geraniums waar de overgang buiten het zicht weggepuft kon (en moest) worden.

Nope.

We zijn nog carrière aan het maken, hebben ouders waarvoor gezorgd moet worden. Kinderen die denken dat ze alles zelf kunnen. Tot ze accuut onze hulp nodig hebben. NU! We hebben partners en dates die vragen dat we de leukste versie van onszelf zijn.

Zo’n overgang doen de meesten (20% van de vrouwen behoort tot de categorie lucky bastards en heeft bijna nergens last van) er niet even bij. En je moffelt het ook niet onder het tapijt. Het moet anders. Francine geeft in haar boek een paar interessante inzichten – wellicht werken ze ook voor jou.

Francine Oomen, Oomen stroomt over, Nijgh & Van Ditmar 2017. Hier te koop.

francine oomen

 

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!