Het is alweer mee dan een jaar geleden dat David Bowie op zijn 69e overleed. We stortten ons in een collectieve rouw – het filmpje van de huilende Belgische platenhandelaar (‘Sinds ik het nieuws las kan ik niet ophouden met wenen’) werd samen met alle andere herinneringen, reacties, foto’s en nummers-uit-de-oude-doos massaal gedeeld.

Daarna begonnen de odes. Zangers, filmmakers en kunstenaars stegen boven zichzelf uit om Bowie een laatste eer te bewijzen. Ook het Groninger Museum opende spontaan de deuren op maandagochtend om de overzichtstentoonstelling van Bowie (de vrijdag ervoor hadden ze nog uitgebreid zijn verjaardag gevierd) per direct om te dopen tot een bijzondere herdenking aan dit icoon. Mooi om te zien hoe hij onder álle generaties iets los heeft gemaakt.

Meer dan een jaar na zijn dood wordt hij nog steeds op allerlei manieren herdacht. Ook Maggie Keane besloot een ode te brengen aan Bowie en beschilderde en hele muur met een paar van zijn meest sprekende looks. Ze vertelt: Mensen komen langs en bedanken me spontaan, sommigen rijden voorbij en roepen ‘Dank je wel!’ uit hun raam. Wanner mensen op bezoek komen willen ze vaak ook vertellen over wat hij voor hen heeft betekend. Alles bij elkaar is het schilderen van zijn verschijningen een enorme dankbare ervaring geweest.”

Het ziet er dan ook vrij gaaf uit. Kan iemand alsjeblieft ook ergens in Nederland zo’n muurtje schilderen?

david bowie2 david bowie8 david bowie7 david bowie6 david bowie5 david bowie4 david bowie3

 

Tot slot, deze willen we je ook niet onthouden: de jonge kunstenares Helen Green maakte dit mooie gifje van Bowie’s portretten:

david bowie tribute

Ging het te snel? Hier vind je alle losse tekeningen:

david bowie gif tekeningen

Via DesignYouTrust

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!