Over 2 weken is mijn wederhelft jarig (leeftijd onbekend) en ergens voel ik de noodzaak om dit jaar verder te kijken dan het flesje van Douglas, een mooi boek of dat cadeau van Bol.com waarvoor ze me onlangs de link al stuurde.

Want af en toen moet je gewoon weer even een statement maken. Haar echt even overdonderen. Laten zien dat ze echt bijzonder is. Nog steeds.

Ter inspiratie vroeg ik wat vrienden om hun gouden tips met mij te delen – ik mocht willen dat ik het allemaal zelf bedacht had. Met deze dingen kun je uiteraard ook heel goed punten scoren als je nog wat minder lang samen bent, maar laten we zeggen dat het verrassingseffect wat groter is als de verjaardagen een beetje een herhaling van zetten zijn geworden.

Heb je onderstaande lijst al helemaal afgevinkt? Hulde. Dan kan ik je niet helpen. Voor alle anderen: doe er je voordeel mee.

Ik kan in ieder geval de komende 6 verjaardagen weer vooruit.

1. Het Weekend New York (of Texel)

Bel haar baas en zorg dat ze vrijdag een dag vrij heeft. Regel voor jezelf ook de donderdag vrijaf. Pak haar tas. Riskant onderdeel want je zou maar iets Heel Belangrijks vergeten: maar daarom heb je ook de donderdag vrij, dan heb je genoeg tijd om al haar toiletspullen, mooie jurken, onmisbare schoenen en schone onderbroeken bij elkaar te sprokkelen. Zeg dat jullie donderdag uit eten gaan, haal haar op van haar werk en rij direct door naar Schiphol.

Vergeet. De. Paspoorten. Niet.

Ze zal zich waarschijnlijk eerst met lichte paniek afvragen of je alles wel echt goed geregeld hebt (en wellicht niet geheel onterecht – wanneer heb jij voor het laatst de vakantie uitgezocht…?), maar a man in charge is onweerstaanbaar.

Blijf ook glimlachen als ze vraagt of je thuis alle lichten wel hebt uitgedaan.

2. Zet al haar vriendinnen aan tafel en bind zelf een sloof om

Met de jaren die verstrijken worden haar vriendinnen steeds belangrijker. Maar wanneer krijg je nu iedereen tegelijk aan tafel voor een onvergetelijke meidenavond? Het antwoord: als jij het regelt. Om pijnlijke situaties te voorkomen dat je iemand vergeet (‘Maar schat, je hebt Ineke al járen niet gezien!’) is het raadzaam om 1 of 2 vriendinnen te vragen even mee te denken over de gastenlijst.

Zelf zorg je er die avond voor dat alles op rolletjes verloopt. Kun je koken, dan is dit het moment om álles uit de kast te trekken. Doe dan wel alsof het je geen moeite/ fortuin heeft gekost om die kreeften mals als boter op tafel te krijgen.

Is een omelet je absolute specialiteit, vlieg dan een kok in. Dan kun jij de hele avond kwistig met de flessen poepel en chardonnay rondgaan en je wederhelft regelmatig ten overstaan van de aanwezigen vertellen dat ze geweldig en mooi is.

3. Laat die oorbellen die ze al jaren kwijt is, namaken

Met het gevaar dat je de lat voor volgend jaar voor jezelf te hoog legt: dit is echt punten scoren (volgens mijn tennisvriend A.). Ze heeft namelijk vast wel een paar oorbellen waar ze na 3 jaar zoeken nog steeds sip van is omdat ze kwijt zijn.

Zoek even in de foto-archieven naar wat plaatjes met een goede resolutie zodat de juwelier weet wat-ie moet doen. Tip: wees er wel zeker van dat ze deze oorbellen ook echt heel mooi vindt, het is net jammer als ze zegt: “Waar heb je die oorbellen nu weer gevonden? Ik had ze aan de kringloop gegeven!”.

4. Sleep haar mee naar de karaokebar en zing jullie favoriete nummer

Kondig dit niet te lang van te voren aan, want dan is de kans groot dat ze niet wil. Beter: ga ergens eten, zorg voor regelmatige refill van haar glas maar doe zelf rustig aan (zo’n optreden gaat echt een stuk beter als je een beetje scherp bent, ongeacht wat je zelf denkt als je 6 glazen op hebt).

Belangrijk: de keuze van het lied. Zing iets speciaal voor haar, kies het nummer van jullie huwelijk of die ene plaat die jullie grijs hebben gedraaid tijdens die roadtrip door Spanje.

En: doe het met overtuiging, ook al zing je zo vals als een kraai.

5. Bezorg een gênant grote bos bloemen op haar werk

Vroeger in de klas werd de pikorde al bepaald door welk meisje de meeste rozen met Valentijnsdag kreeg. Dit is je kans om haar in één keer tot grote hoogte te brengen op haar werk: laat een bos bloemen bezorgen.

En dan niet zo’n lullig boeketje van de Fleurop, maar echt een statement (lees: groot en uitbundig).

Om het relevant te maken dat je die bloemen op haar werk laat brengen (want je had ze ook gewoon thuis in een vaas kunnen zetten), doe je er een briefje bij waarop staat hoe laat ze zich moet melden bij die ene sjieke bar met veel gin-tonic.

6. Ga picknicken in het park om de hoek

Ers simpel, groots effect. Doe even alsof ze weer je vriendinnetje van 16 is, zet haar achterop je fiets en rij naar het park.

Aan je stuur hang je een goedgevulde picknickmand (en dan geen klef stokbrood met een huzarensalade, maar koop even de traiteur leeg) en je regelt als charmante partner met vooruitziende blik ook een grote plaid om op te liggen.

Check van te voren even of je uitgezochte spot hondendrollenvrij is – de feestvreugde is wel eens van minder bedorven.

Cancel de rest van de dag en wordt lekker langzaam heel erg dronken op dat kleedje.

Meer heeft een mens niet nodig.

Succes gegarandeerd.

Tekst: Gerard van Halsteren

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!