Vroeger was vrienden maken heel eenvoudig. Gewoon gaan zitten in een schoolbank, om je heen kijken, op je gevoel afgaan, vrienden selecteren, op het schoolplein beetje in de buurt blijven hangen, praatje maken, vriendschap sluiten. Zo kwamen we aan onze vriendschappen. We hebben er gemiddeld zo’n 4 aan overgehouden. Onze ‘beste vrienden’. Die vriendschap is door de jaren steeds sterker is geworden door de ‘dingen’ die je samen hebt meegemaakt. Maar hoe maak je nog nieuwe vrienden na je vijftigste?

Vrienden na je vijftigste maak je op een club

Wil je na je vijftigste vrienden maken dan zit er maar één ding op. Naar een plek waar ‘vrienden’ met dezelfde interesses zich ophouden. Gewoon bedenken wat voor hobby’s of sluimerende interesses je jaren met je mee hebt meedragen en inschrijven bij een club. Wandelen, zwemmen, voetbal kijken, wielrennen, quilten, terrasjes zitten, wijn proeven, koken, nou ja noem maar op. Zelf heb ik mij ingeschreven bij een ochtendzwemclub.

Zo simpel. Want met dezelfde interesses verdwijnt kritiek

Het mooie van nieuwe vrienden met dezelfde interesses is dat je bij hen je ‘kritische bril’ thuis laat. Zaken die bij ‘gewone potentiële vrienden’ vaak tot irritatie leiden, zoals bijvoorbeeld te kleine slokjes koffie nemen, foute sokken, te harde stem, te opzichtige horloges dragen en andere zaken… verdwijnen als sneeuw voor de zon bij mijn ‘vrienden’ op de zwemclub. Want we hebben tenslotte gedeelde interesses en dus een band.

Arm of rijk iedereen gelijk

Een andere positieve eigenschap van mijn  zwemclub is, dat iedereen gelijk is in badpak of zwembroek. Een eerste gesprek is zo gemaakt. De kinderboekenschrijfster praat met de fietsenmaker, de reclamemaker met de rechter, de duurzaamheidcoach met de ambtenaar. We kletsen wat af. Niet over zwemmen want dat is bijzaak geworden. Maar wel over ‘de vijand’ die gekozen heeft voor een of andere suffe hobby. Of over hoe je nou het lekkerste biefstukje bakt, het beste afvalt, we wisselen de beste vakantie adressen uit…

En voor dat je het weet ben je uitgenodigd voor een avondje kokkerellen bij iemand thuis met uitsluitend vegetarische gerechten. Of stoot je een glas wijn om in een quinoa salade waar iemand 3 uur op heeft staan ploeteren. Maar geen overtogen woord. Want je hebt immers een band. En voor je het weet heb je nieuwe vrienden waarmee je ‘dingen’ hebt meegemaakt. Net zoals je 4 goede jeugdvrienden.

PHOTO: Courtesy of the Brighton Swimming Club and the East Sussex Record Office

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!