Ik kom uit een dorp en daar waren onze buren onze beste vrienden. Het was heel gewoon om achterom te gaan. Zomaar naar binnen te lopen om daar wat te vragen of te lenen. Nu ik in de stad woon is dat allesbehalve gebruikelijk en kostte het me jaren om vertrouwd te raken met mijn buurt. Maar gelukkig is daar sinds kort verandering in gekomen, want ik ben lid geworden van Peerby. 

Peerby is een community waar je via een app of via de website een oproep kunt plaatsen om iets te lenen van mensen uit de buurt: een decoupeerzaag, een naaimachine, een barbeque noem maar op. Het is geheel gratis en gebeurt in goed vertrouwen. Even voor de goede orde: ik ben géén reclame aan het maken! Ik heb er wel al verschillende dingen geleend en er nu ook wat nieuwe kennissen bij.

Maar dat is het niet alleen. Het aller, allerleukste aspect van Peerby is het nieuwe gluren bij de buren. Tegenwoordig hoef ik niet meer ’s avonds op pad om op z’n Hollands ongegeneerd bij iedereen naar binnen te loeren. Als ik even door de oproepen van Peerby scroll krijg ik ook al een heel goed beeld.

Guus, die stijf staat van de spanning moet dat ding heel snel vinden, anders valt dat hele avondje in duigen.

‘Guus, 0,5 km bij jou vandaan, zoekt een opblaasbed voor twee personen.’ Guus zet er ook nog bij dat er twee kinderen bij hem komen logeren. Dan slaat mijn fantasie gelijk op hol. Guus is verliefd en heeft een date met een gescheiden jonge moeder.  Jacky, want zo heet ze waarschijnlijk, is het type dat de hele dag rondloopt met een big smile op haar tronie. Ook als het regent.

Jacky is spiritueel en praat op zalvende toon. Dat vindt Guus opwindend. Nu blijft ze eindelijk na twaalf afspraakjes bij hem slapen. Met de kinderen. Die moeten op het luchtbed. Guus, die stijf staat van de spanning moet dat ding heel snel vinden, anders valt dat hele avondje in duigen. Maar het is nog beter om zijn eigen bed op te offeren zodat ie met Jacky op de vloer, of op de keukentafel, of in de tuin op een dekentje kan.

Guus en Jacky, ja dat zo zomaar wat kunnen worden.

‘Linda, 1,4 km bij jou vandaan, zoekt een restant vloerbedekking.’ Dat is ook een goeie. Waar zou Linda dat voor nodig hebben? Zijn haar ouders op vakantie en heeft ze een feestje gegeven? Hebben al haar vrienden honderd bitterballen onder de mat geschoven, de waterpijp erop laten vallen waardoor het hele bovendek is verschroeid en tien liter wijn gemorst? Zou dat restantje vloerbedekking dan voldoende zijn?

Die vrienden stonden zeker dicht tegen elkaar aangedrukt in een heel klein hoekje van de kamer. Op dringend verzoek van Linda, die vreesde dat de puinhoop anders nog groter zou worden.

Maar Linda kan ook een oud dametje zijn die haar huis vol heeft met katten. Die van een restant vloerbedekking een gezellige krabpaal wil maken. Of misschien hangt ze er zelf wel in.

Z’n vrouw praat al een week niet meer met hem, die denkt daar heel andere dingen bij. Want zij heeft net zoveel fantasie als ik.

‘David, 0,9 km bij jou vandaan, zoekt een sloep voor 17 personen.’ 17 personen… mmmm… Zou David 15 kinderen hebben en met z’n vrouw Truus hebben besloten om vandaag het testament door te nemen? Het wordt pijnlijk, want hij wil 3 kinderen onterven. Dat wordt geheid een hoop gedoe, maar die kunnen in dat bootje geen kant op. Die moeten akkoord gaan anders mogen ze terugzwemmen.

Zo kan ik nog uren doorgaan. ‘Leo zoekt een metaaldetector.’ Dat laat zich raden. Die is met het omspitten van de tuin z’n trouwring kwijtgeraakt. Zegt ie. Z’n vrouw praat al een week niet meer met hem, die denkt daar heel andere dingen bij. Want zij heeft net zoveel fantasie als ik.

Als ik de volgende dag in mijn buurtwinkel sta meen ik Leo te herkennen. Hij ziet er een beetje moe uit. Zou hij slecht hebben geslapen? Hij staat bij de koffie en kan geen keuze maken. ‘Deze is heel lekker,’ zeg ik. We maken zowaar een praatje. Hij stelt zich voor als Kees. Ach, wat maakt het uit. Mijn buurt is een stuk socialer geworden.

Leo zie ik vast een andere keer.

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!