Je mag de ongeduldige, ik-kan-niet-langer-wachten passie van een nieuwe romance van mij de deur uit doen. Geen controle meer hebben over mezelf, geobsedeerd zijn door elk woord dat mijn wederhelft over zijn lippen krijgt, knikkende knieën wanneer hij mijn hand aanraakt…het is voor mij passé. Dat heb ik allemaal gehad. Het was geweldig, maar geef mij maar echte, diepe en verbonden liefde. Elke dag – of nacht.

Zo schrijft Sharon Greenthal op de blog van Purple Clover. Maar wanneer het gesprek bij haar getrouwde vrienden over seks gaat, lijken er grofweg slechts twee meningen te zijn:

“Ze wil nooit seks!”, zeggen de mannen.

“Mijn libido is -10! De overgang heeft seks voor mij verpest”, zeggen de vrouwen.

“Hmm”, zegt een bevriende gynaecoloog, “de single vrouwen die op mijn spreekuur komen hebben juist een heleboel seks!”

Als je al zo lang samen bent dan staat hete, stomende seks niet dagelijks op het menu

Sharon vervolgt: Ja natuurlijk hebben ze een heleboel seks. Die hebben nieuwe, spannende, verleidende, ik-ben-helemaal-verliefd-op-je seks. Eerste dates, eerste zoenen, eerste keren. Die voelen (en gedragen :-)!) zich net zo als een verliefde puber.

Maar ze hebben niet wat ik heb. Ze hebben geen 26 jaar historie met die knappe tinderdates van hen. Wanneer je zo lang samen bent dan staat hete, stomende seks niet dagelijks op het menu. Goed, het is niet geheel onmogelijk, een pluche hotel met een fikse badkuip en behoorlijke roomservice vergroten de kansen aanzienlijk. Of in dat pittoreske pensionnetje aan de Italiaanse kust na een warme dag en een paar flessen Barolo wil het ook nog wel eens tot een spontaan nummertje komen waar je u tegen zegt.

Wanneer mensen zeggen dat ze na hun vijftigste nog vijf keer per week alle hoeken van de kamer zien, dan hebben ze gewoon extreem veel geluk.

Maar het reguliere weekprogramma is gewoon andere koek.

Wanneer mensen zeggen dat ze na hun vijftigste nog vijf keer per week alle hoeken van de kamer zien, dan is dat er of één in de categorie ‘de wens is de vader van de gedachte’, of ze hebben gewoon extreem veel geluk. Maar ze hebben waarschijnlijk geen kinderen of ouders waar ze zich druk om hoeven te maken, of een pensioengat dat gevuld moet worden. Of last van slapeloosheid, rugpijn of een zwakke blaas.

Voor wie nu denkt dat ik een klaagzang wil afsteken, integendeel! Hoewel we gewoon eerlijk kunnen zijn over dat sex na je vijftigste anders is, ontstaat er ruimte voor een heleboel andere, misschien wel beter dingen. Je hebt jaren overleefd waarin de broekriem aan moest, samen kinderen gekregen en ze opgevoed, je hebt elkaar zien op- en uitgroeien, de eerste grijze haren bij elkaar uitgeplukt – wanneer je elkaar na zo lang kunt aankijken en zien wie de persoon is met wie je ooit wilde, knallende seks had en wie je nu bent, dan wordt het eigenlijk alleen maar beter.

Je partner is niet meer die ontembare lover, niet meer die bezorgde ouder, de kostwinnaar of welke andere rol ok prevaleerde in de mega drukke jaren waarin je in plaats van te leven met elkaar soms meer een bedrijf runde genaamd ‘het huishouden’. En laten we wel wezen, met de huidige statistieken is het überhaupt het vieren waard als je na zo lang nog samen bent.

Niemand anders kan naar mij kijken en zich de duizenden momenten herinneren die we samen hebben beleefd

Er is niemand anders dan mijn wederhelft die mij beter kent of die mijn gezelschap meer op prijs stelt. Niemand anders kan naar mij kijken en zich de duizenden momenten herinneren die we samen hebben beleefd: kamperen onder de sterren, ons eerste huis samen, die ene avond in de achtertuin. Het is de optelsom van deze momenten waaruit ons leven samen bestaat.

Toen ik een jonge moeder was leefde ik naar de momenten toe dat ik naar de disco kon met mijn vriendinnen. Nu heb ik er geen behoefte aan om aan mijn getrouwde leven te ontsnappen. Ok, zo nu en dan wel – maar na één wijn aan de bar ga ik met een glimlach naar huis. Ik ben nu gelukkiger dan vroeger. En dat is nog vele malen beter dan hete seks.

Hoewel, laat ik binnenkort wel weer even een weekendje Italië boeken..

Via Purple Clover

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!