Net terug van vakantie bekijk ik de foto’s op mijn telefoon. Waar ik mezelf lang heb voorhouden dat ik louter gezellige lachrimpels bezat, daalt de waarheid bij het zien van een paar confronterende portretfoto’s nu definitief in: ik heb rimpels, niet te weinig ook, en ze gaan nooit meer weg. 

Terwijl ik met vriendin K. dit verdrietige nieuws vierde met wat glazen wijn, vertelde ze dat ze vandaag op AD een bericht las over gezichtsgymnastiek. Het was niet voor het eerst dat ik er van hoorde, wel voor het eerst dat ik het serieus overwoog. Desperate times, desperate measures.

We lazen: ‘Tegen de lijnen boven de mond’. Ja, daar zit inderdaad wat onwenselijks. ‘Neem een grote hap lucht en blaas uw mond op. Houdt dit vijf tellen vast.’ Tot zover ging het best goed. ‘Herhaal deze oefening vijf keer.’ Pfff, wat veel. Zou 3 keer ook voldoende zijn? ‘Doe de oefening vijf keer per week.’ Hmmm.

Maar goed, je moet er wel wat voor doen, dus we wagen met liefde een tweede poging. Dit keer voorzien van youtube materiaal, je wilt ten slotte wel zeker weten dat je het goed doet, he. (Tip: even doorspoelen naar 60 sec):

Naarmate de glazen wijn vorderden gingen onze oefeningen ook steeds vlekkelozer. Stiekem fantaseerde ik over de volgende vakantiefoto’s waar ik & mijn huid stralend van eeuwige jeugd op vele complimenten konden rekenen. Ik werd steeds enthousiaster en speurend op google kwamen we ook een kekke gadget tegen voor de gezichtsworkout, uiteraard uitgevonden in Japan:

facial-fitness

Hmm. Misschien niet. Wij kunnen dit op eigen kracht.

Nog een laatste formaliteit voordat we onze ochtendroutines (en wc-momenten, zo namen we ons voor. Wát een goed idee!) standaard zouden voorzien van deze facial fitness: werkt het ook echt? Kunnen we de Botoxdiscussie definitief de deur wijzen en de inmiddels vergaarde rimpels (nagenoeg) terugbrengen naar de status perzikhuid?

We lazen nog iets verder in het artikel.

‘Wie rimpelloos door het leven wil, zou iedere gezichtsexpressie moeten mijden, stelt Jetske Ultee [huidverzorgingsexpert, red.]. Ze betwijfelt daarom ook of gezichtsfitness echt helpt. ,,Er is geen gedegen onderzoek naar de vraag of gelaatsspieren steviger worden van fitness, terwijl uit veel onderzoeken wél naar voren komt dat je rimpels krijgt van zonlicht en beweging. En gezichtsfitness ís beweging.” Botox, waar de huid strakker en gladder van wordt, doet juist het tegenovergestelde met je gezicht: het legt je spieren voor even lam. ,,Ontspanning doet rimpels verdwijnen.“‘

Hier eindigde ons facial fitness avontuur. Je zou er potdorie nog rimpels van krijgen.

Ik smeer dus maar weer braaf mijn (te dure, maar o zo lekker ruikende) creme op mijn gezicht, bestel een nieuwe fles factor 50 (want ja, ook zo’n winterzonnetje kan behoorlijk venijnig zijn) en neem nog een glas wijn. Toevallig ben ik heeeel goed in ontspannen…

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!