Vroeger kon het niet bruin genoeg. Terugdenkend aan de lange vakanties in Italië waar ik op mijn vijftiende uren ongestoord in de zon kon bakken, onderwijl angstvallig bikinibandjes wegwerkend – want er zou maar een wit streepje overblijven – zakt de moed mij wel eens in de schoenen. Hoe prachtig zou mijn huid eruit zien als ik in die jaren onder de parasol was gebleven en braaf elke dag een grote zonnehoed had gedragen?

Als ik naar de inmiddels vrij uitgebreide verzameling potjes dagcrème kijk die de opgelopen rimpelschade moeten beperken, doet dat wel eens pijn. Want al dat gesmeer is niet gratis. En die rimpels, hoezeer ik ze ook wil omarmen – want dat schijnt tegenwoordig te moeten – kan ik zeker na een slechte nacht, wel schieten.

Code rood

Maar toch, ook nu vind ik zonnebrand eigenlijk pas echt nodig als er code rood voor zonkracht wordt afgegeven en ik zonder hoed op het strand ga liggen. Het duiveltje in mij denkt namelijk dat het toch geen bal meer uitmaakt: die vakanties in Italië smeer je niet meer weg. En ik koester ook geen illusies dat mijn wangen ooit nog de status ‘perzik’ bereiken.

Maar dit nieuwsbericht op Skinwiser heeft ervoor gezorgd dat ik al 2 weken zonnebrandcrème smeer op mijn gezicht. Elke dag. En dan niet zo’n lullige spf die in de dagcrème zit, nee, echt een lekkere laag als finishing touch van het ochtendritueel.

Onderzoek

Uit onderzoek van Amerikaanse dermatologen blijkt dat het dagelijks gebruik van SPF 30 de huid zichtbaar jonger kan maken. Ze volgen een jaar lang 32 vrouwen van 40 tot 55 jaar die elke ochtend een zonnebrandcreme met factor 30 gebruikten, hierin – en in de andere crèmes die ze gebruikten – zaten geen zgn. anti-agers.

Na 12, 24, 36 en 52 weken werd de huis door de deelnemers zelf en dermatologen onderzocht op o.a. textuur, fijne lijntjes, onzuiverheden, pigmentatie en kleur. Vanaf de eerste meting was bij iedereen verbetering zichtbaar. De grootste effecten werden gemeten in verminderde pigmentatie door de zon (dat lijkt me logisch), verbeterde huidstructuur (klinkt goed) en vermindering van onzuiverheden (dito).

Herstel en vernieuwing

Zoals dermatoloog Jetske Ultee op Skinwiser zegt: “Het is bekend dat huidcellen zich ongeveer in 28 dagen vernieuwen. Door consequent nieuwe celschade te voorkomen, kunnen de huidcellen zich ‘gewoon’ richten op herstel en vernieuwing, in plaats van afweer en reparatie.”

Wat het onderzoek laat zien is dat naast het bekende feit dat zonnebrand huidbeschadiging tegengaat, het ook zou kunnen zorgen voor een omkeerbaar effect bij bepaalde tekenen van huidveroudering. Kijk, dat geeft de burger moed!

Kleine lettertjes

Er zijn natuurlijk altijd wat kleine lettertjes in onderzoeken zoals deze, zoals dat de onderzoekers verbonden zijn aan Johnson&Johnson (categorie conflicterend belang, maar de bevinding blijft interessant) en dat de onderzochte vrouwen werd gevraagd om hun huid niet overmatig bloot te stellen aan de zon, zoals strandbezoek of buiten sporten. In dat geval kregen ze een extra zonnebrandproduct, iets wat je zelf in principe ook zou (kunnen) doen.

Ook is het belangrijk om je te realiseren dat het per zonnebrandcrème verschilt welke zonfilters worden gebruikt en hoe stabiel die zijn. Een recente test van de Consumentenbond geeft hier wat duidelijkheid en laat o.a. zien dat een duur product van Clinique slechts factor 10 levert terwijl het 30 belooft, en de zonnemelk van Ambre Solaire van Garnier met karité boter als beste uit de test komt. Deze crème van Nivea kreeg het predikaat Beste Koop.

Smeer ze!

Lees ook: Mijn eerste keer van gekleurd naar grijs

Beeld: Anna Yakimova

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!