Al ruim 30 jaar verf ik mijn haar. Heel in het begin was ik alleen maar bezig de trends te volgen: rood, bruin, paars, low lights of high lights. Later ontstond er een hoger doel, het maskeren van de eerste grijze haren. Mijn natuurlijke haarkleur is zwart en elke grijze haar voelt als een ‘Fremdkörper’.

Lang ging ik die ongewenste vreemdelingen te lijf met verf. Maar de plukken grijs worden talrijker en neigen zelfs naar wit.

Is dan nu de tijd gekomen grijs te accepteren?

Het zou wel een goed moment zijn: grijs is in. Jonge mensen verven hun weelderige haardossen grijs; leuk om eindelijk echt hip te zijn…

Het toelaten van grijs zie ik dan maar als een volgende fase en ik grijp de kans mijn hele styling een beetje aan te passen

Het proces naar ouder worden kondigde zich onopvallend aan. Eerst kwam de leesbril (‘waarom ondertitelen ze toch steeds kleiner?’). Toen volgde het gênante urineverlies bij elke niet te stuiten lachbui (‘mijn god, ik wil geen Tena-lady’). Daarna werden rimpels en plooien zichtbaar, en werd mijn enige trots, mijn decolleté, een droog landschap!

Telkens was het even slikken.

Maar geheel onverwachts en bijzonder welkom, ontdekte ik ook enige voordelen: minder stress, meer zelfvertrouwen, meer – excusez le mot – schijt aan alles. Het toelaten van grijs zie ik dan maar als een volgende levensfase. Ik grijp de kans om mijn hele styling een beetje aan te passen: de lipstick wordt fel rood, de oogschaduw diep zwart.

Ook mijn kleding moet worden afgestemd op grijs: de opzichtig oranje jas is al gekocht, net zoals de slim-fit in kleurige print. Een nieuwe outfit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.

Zie het maar als een metafoor voor mijn persoonlijke groei

Mijn besluit staat vast, de afspraak met de kapper is gemaakt: ik ga voor overtuigend grijs. Daarbij, grijs is zachter dan zwart: ik ben ook zachter dan 20 jaar geleden en grijs staat voor: wijs, intelligent en betrouwbaar. Zie het maar als een metafoor voor mijn persoonlijke groei.

Tekst: Margie Rhemrev 

Lees ook even: Top 9 tips om er verdomd goed uit te blijven zien voor je leeftijd

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!