Om Madonna kon je niet heen in de jaren ’80, of je nou wel of geen fan was. Ze deed alles om op te vallen. Met haar eigenzinnige kledingstijl bijvoorbeeld. Ik vond haar persoonlijk altijd een beetje ‘viezig en vlezig’.

Maar toch.

Je mocht opeens een (vooral) zwarte bh onder je kleding laten zien, want dat deed Madonna ook. Net als visnethandschoentjes dragen, leggings en haar met veel zorg onverzorgd maken. En dan een grote kinderachtige strik erin.

Maar zo braaf was Madonna Louise Veronica Ciccone natuurlijk niet.

Ik herinner me de MTV-awards. Ze was toen nog relatief onbekend maar mocht er ‘Like a virgin’ zingen. In een wit doorzichtig korset dat een bruidsjurk moest voorstellen, schaamteloos kronkelend over het podium. Ze was in één klap beroemd.

Na dit optreden was ze niet meer te stuiten en volgden meer successen. In het destijds alternatieve Nijmegen waar ik toen woonde, was het ‘not done’ om naar Madonna te luisteren. Haar discohits waren te mainstream, te commercieel. En toch fascineerde ze omdat ze steeds weer vernieuwde en omdat ze lef had. Een zwarte Jezus kussen in ‘Like a prayer’, wie deed dat? Het Vaticaan ging zich er zelfs mee bemoeien.

Ze maakte indruk met haar show, maar meer nog met haar antwoord op de vraag van de host Dick Clark wat haar langetermijndoelen waren. Zonder te knipperen antwoordde ze ‘to rule the world’.

Pas later, juist door het controversiële en ook omdat de nummers niet meer zo flinterdun waren, kocht ik cd’s en bezocht ik haar concerten. Live zingen was niet haar sterkste punt, maar haar shows waren een spektakel. Nog steeds word ik intens blij van ‘Into the groove’ of ‘Hung up’.

Maar waar kwam ze opeens vandaan?

Wat veel mensen niet weten, is dat voordat Madonna bij het grote publiek bekend werd met aanstekelijke dancehits en elke keer een nieuw imago, ze zich in een hele andere, rauwere scene begaf. Namelijk in die van de New York underground punkmuziek tussen 1978 en 1983. Ze drumde, speelde gitaar en zong. En dat niet alleen. ‘Stout’ als ze was, acteerde een jonge Madonna in een 8mm studentenfilm waarin ze halfnaakt in een orgiescène stof deed opblazen. Op relatiegebied was het vooral haar stormachtige relatie met de bekende kunstenaar Basquiat die het nieuws haalde.

Van postpunky tot ‘Queen of pop’, van ruwe tot geslepen diamant. Dat ze beroemd wilde worden, wist ze al vroeg. En het is haar meer dan gelukt.

Kijk en luister hieronder naar filmpjes van 40 jaar geleden van een zoekende punky zangeres in achteraf zaaltjes naar de bestverkopende vrouwelijke artiest aller tijden. Ze zijn net zo ongepolijst en als Madonna zelf in die periode, maar daardoor wel heel authentiek.

Madonna like a virgin

1979 Van drummer naar zangeres

Ze begint bij de band Breakfast Club als drummer en mag later zingen. Een duidelijk post punksound met wat ska erdoorheen. Maar haar stem is duidelijk te herkennen!

De twee clips hieronder zijn een duidelijke mix van post punk met ska:

En dan dit snelle nummer, beetje headbangen mag best:

1980 Ze begint haar eigen band

Ze verlaat de Breakfast Club en vormt samen met maatje Michigander Stephen Bray een nieuwe band met de naam Emmy and the Emmy´s. Als Emmy brengt ze 15 nummers uit met een manager die haar als een Pat Benatar wil neerzetten. In deze periode begint ze op te treden in bekende clubs in New York als Max’s Kansas City en Roxy waar ze kan laten zien wat ze kan. Haar sound gaat meer richting new wave.

Hieronder Madonna als een stoere rocker, zwart kort haar, witte elektrische gitaar en stoïcijnse blik:

Deze is wat minder melodieus, een enigszins depri sound…:

Inderdaad, Pat Benatar:

1981 – 1982 Ze gaat solo

Ze speelt nog in de band Emmy and the Emmy’s. Ambitieus als ze is, grijpt ze elke gelegenheid aan om op te treden en haar performance te verbeteren. Ze zoekt een nieuw management dat haar een niveau verder kan helpen.

In 1982 verlaat Madonna Emmy and the Emmy’s, begint een solocarrière en gaat op zoek naar een platendeal. Dat lukt haar en ze brengt haar eerste single uit ‘Everybody’. In de video hieronder zie je dat ze gebruikt maakt van choreografie, iets wat later een van haar handelsmerken zou worden.

Waar is dat rauwe gebleven?

1983 Het begin van Madonna nu

Vanaf dit jaar wordt Madonna langzaam de Madonna van de popmuziek. Ze brengt het album ‘Madonna’ uit en ontmoet stylist Maripol waar ze haar stijl van zwart rubberen armbanden, veel en oversized sieraden, gebleekt blond haar en kruisen aan te danken heeft. Ze gaat touren en treedt het hele jaar op televisie op in de VS en Europa.

Haar debuutnummer met dansers:

In 1984 trad ze op in American Bandstand, een Amerikaanse muziekshow. Het publiek gilde haar enthousiast toe in afwachting van haar optreden. Ze maakte indruk met haar show, maar meer nog met haar antwoord op de vraag van de host Dick Clark wat haar langetermijndoelen waren. Zonder te knipperen antwoordde ze ‘to rule the world‘.

De rest is geschiedenis.

Via Noisey

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!