Het leven als 24-jarige… er zijn dagen dat ik er hevig naar terugverlang. De vrijheid die ik toen had. Het onbezorgd er op los leven. Vriendje hier, vriendje daar. Veel uitgaan, beetje werken, regelmatig vakantie.

En vooral, niet te veel verantwoordelijkheden en een oneindige toekomst voor je. Heerlijk.

Maar…de dingen waar ik me toen druk over maakte… daar lach ik nu om. Futiliteiten waren het. Wist ik toen maar waar ik nu allemaal weet. Tijd voor een brief aan mijn 24-jarige ik. Misschien valt er nog wat recht te breien!

 

Hallo daar,

Meisje, meisje, wat maak je het jezelf af en toe toch moeilijk. Echt, relax, het leven is verrukkelijk en jij… je bent zo mooi. Weg met al die twijfels en onzekerheden.

Om eens te beginnen met dat goddelijke achterwerk van je. Nee, die kont is niet te groot. Kappen met dat gemopper. Die kont is prachtig. Sterker nog, daar ga je over 10 jaar naar terugverlangen als-ie plat is en gaat hangen. Houd van die billen! Dat doen al die mannen ook hoor, die omkijken als je voorbij loopt. Misschien eens een keer je ogen openen.

En dan je krullen. Al die avonden met die stijltang in de weer, wat een tijd dat kost. Die kun je ook besteden om vloeiend Swahili te leren spreken. Laat lekker dansen die krullen. Het maakt je juist uniek. Het gras lijkt altijd groener bij de buren, want dat vriendinnetje met die prachtige steile lokken zit elke avond haar haar in de rollers te wikkelen.

Zorg je wel dat je al dat moois goed verzorgt? ’s Avonds je make-up er af halen is geen overbodige luxe. Tuurlijk, het is economisch best handig om 5 dagen met dezelfde mascara rond te lopen, maar later kun je langs de kassa van de schoonheidsspecialiste om de schade te herstellen.

Je huid, dat brengt me op het volgende punt: de zon. Vitamine D is belangrijk maar hallooooo, er zijn grenzen! Twee weken lang bakken op het strand van Kreta levert je op korte termijn misschien een lekker kleurtje op wat natuurlijk heel belangrijk is om het mannelijk schoon te lokken, maar op lange termijn krijg je een rimpelkop en dito lijf. Het is maar de vraag of je later geld hebt voor botox met dat huidige studietempo van je. Zoek dus ook eens de schaduw op en smeer met een hoge factor. Nee, factor 2 is niet hoog en ja, kokosolie glimt lekker maar nee, het doet geen reet.

Geweldig hoe jij je eigen mening hebt over van alles en nog wat. Bedenk wel dat er ook nog onderwerpen zijn waar je misschien niet alles van weet. En dat zaken soms gecompliceerder zijn dan ze lijken. Het is niet altijd zwart of wit. Om een stokpaardje van je te noemen: mensen met een accent zijn niet per definitie achterlijk. Maar eigenwijs als je bent, ga je dit niet van me aannemen. Wees dan gewaarschuwd dat je binnenkort flink op je bek zult gaan. Misschien de enige manier om het (af) te leren?

Misschien moet je nu echt een keer al je spullen uit je ouderlijk huis ophalen. Hun huis kun je niet oneindig als opslag gebruiken. Natuurlijk, je ouders houden van je maar niet van je 14 dozen troep die de volledige garage in beslag nemen. Tijd om die navelstreng door te knippen. Je lijkt nu wel een boomerang.

Dan het hoofdstuk mannen. Nee, ze zijn niet te begrijpen. Ik stel voor dat je geen pogingen meer doet. Gewoon maar accepteren. Je voelt je nogal aangetrokken tot de ‘foute’ man. En dan toch elke keer weer verdrietig zijn als je gedumpt wordt. Wake up and smell the coffee. Ze heten niets voor niets ‘foute’ man. Misschien eens een keer een ‘goede’ vent proberen? Wie weet bevalt het!

Oja, voor als het weer eens uit gaat: de wereld vergaat niet. De ware komt vanzelf voorbij. Niet zo obsessief mee bezig zijn. Kerst met vriendinnen is echt tien keer leuker dan met Harrie, zijn ouders en het gourmetstel.

Tot slot: je minachting voor iedereen boven de 35. Geloof me, het leven is na die leeftijd nog steeds leuk en enerverend en die aftakeling valt reuze mee. Welnee, je hoeft niet je zitplaats voor ons op te geven in de trein maar ons de hele avond uitlachen als we op ‘jouw’ dansvloer staan en onze beste dansmoves laten zien, daar kun je misschien eens mee ophouden. We zijn tenslotte géén bejaarden. En ook die mogen lekker dansen. Ooit sta je zelf met krakende knieën te housen in de disco, hahaha.

In een notendop: gooi onzekerheden overboord, geniet van het leven en verspil geen tijd aan futiliteiten. Carpe diem girl!

Liefs,

je oude ik

 

Tot mijn stomme verbazing kreeg ik na het schrijven van mijn brief, het volgende antwoord terug:

Hi oude ik,

Dank voor je post. Fijn te weten dat je nog leeft. Bedankt voor al je wijze raad. Ik ga er natuurlijk niets mee doen want ik ben eigenwijs en ik bepaal zelf wel wat goed voor me is. Houd eventuele volgende brieven dus maar bij je. Ik zoek het zelf wel uit. Tot later!

Je 24-jarige ik

 

Anderen lazen ook: 9 dingen van vroeger waar je stiekem heel erg naar terugverlangt

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!