Tuurlijk, tegenwoordig is alles beter. Maar toch waren er vroeger plenty dingen waar we stiekem naar terug verlangen. Niet omdat het nou zo handig was maar omdat het iets charmants had. Of misschien omdat het je weer even meeneemt naar een wereld waar je nog jong was. Voor alle suckers voor nostalgie: this one is for you!

1. Een telefoon waar je niet mee rond kon lopen

Op één vast punt staan bellen. Onhandig? Misschien. Het beperkte het multitasken zeker. Maar wat een verademing dat je je gewoon 100% op één ding kon richten: het telefoongesprek. Wat een rust gaf dat. Heerlijk! Kunnen we alle telefoons weer verankeren please?

2. Tv kijken zonder afstandsbediening

Zappen? Het woord bestond nog niet eens. Wilde je een ander programma kijken dan moest je met je achterwerk van de bank af om handmatig van kanaal te wisselen. Dat maakte dat je veel bewuster naar iets keek. Het liefst werd vooraf met de tv-bode in de hand grondig research gedaan over hoe de tv-avond ingericht ging worden. In overleg met de rest van de familie. Moet je nu eens om komen. Iedereen heeft zijn eigen schermpje en samen kijken is echt not done.

3. De langspeelplaat

Je spaarde wekenlang voor een nieuwe langspeelplaat. Voor de aankoop mocht je zo’n fijne platenzaak in. Je draaide vervolgens je lievelingsexemplaren grijs en die krasjes en ruisjes hoorden daarna gewoon bij jouw plaat. Met de komst van de cassette en de cd werd de muziekbeleving al anders maar de MP3 en uitvindingen zoals Spotify hebben alle jeu wel weggenomen. Gelukkig heb ik mijn platen bewaard, ze schijnen tegenwoordig weer helemaal hip te zijn..

4. Kindernamen die je nog gewoon kon uitspreken

Jaylana, Defaino, Ridley, Angel, tegenwoordig waag ik me niet meer aan de uitspraak van kindernamen. Veel te risqué. Met namen als Moniek, Sylvia, Dennis en Peter had je dat probleem nou nooit.

 

5. Luchtpostpapier (sowieso een handbeschreven poststuk)

Ken je ze nog die blauwe, dunne velletjes papier? Als je te hard drukte, ging je (vul)pen er dwars doorheen. En je moest klein schrijven, want elk velletje papier extra was duur om te vertsuren. Maar hoe groot was de vreugde als er zo’n blauw vederlicht poststuk op de mat neerdaalde? Post van je nichtje uit Canada! Helaas ruïneert De Belastingdienst al jaren die mooie nostalgische blauwe-envelop-ervaring met post van een heel ander kaliber.

6. Vakanties boeken bij een reisbureau

Vakantie regelen? Je stapte een reiswinkel binnen en na 16 catalogi en 5 koppen koffie boekte de reisagente je reis. Toch is het de vraag of we nu eigenlijk wel zoveel sneller klaar zijn. Had je vroeger in één middag je vakantie geboekt, tegenwoordig ben je wéken bezig met het vergelijken van verschillende locaties en prijzen. En dan hebben we nog niet eens over het lezen van alle reviews…

7. De zitkuil

Vraag me niet waar een zitkuil in je huis goed voor was. Maar in de jaren ’70 was er opeens enorme behoefte om een kuil in je huis aan te leggen waar je dan een zithoekje van maakte. Op verjaardagen moest opa bij elk toiletbezoek trapje op en trapje af geholpen worden en ook de gastvrouw had na afloop zere knieën van al klimmen en dalen. Maar gezellig dat het was!

8. Beenwarmers

Penney de Jager droeg ze, Fame en Flashdance zat er vol mee: the good old beenwarmer. Tuurlijk je ziet ze nog steeds wel eens in de winkels liggen maar ze worden niet meer ‘en masse’ gedragen. Niet zoals toen. Momenteel hebben we weer andere fijne uitvindingen zoals de snuggie of de onesie maar die heerlijke beenwarmers, daar kon niets tegen op.

9. Protesteren

Protest is er nog wel maar vooral online protest vanuit je luie stoel. Dat was vroeger wel anders. Dan trok je er gewoon een dag op uit om de autoriteiten eens goed duidelijk te maken dat het allemaal echt anders moest. Of het hielp is de vraag maar verbroederend werkte het wel.

Hoeveel mooie nieuwe dingen er ook (elke dag) weer bijkomen, die nostalgische, die hebben ons hart voorgoed gestolen. Gelukkig herhaalt de tijd zich nogal eens, dus echt lang hoeven we niet zonder te zitten. Alles komt weer terug, gewoon een kwestie van geduld (dus bewaar die oude beenwarmers nog even..).

Anderen lazen ook: 8 redenen om je oude cassettebandjes vooral níet weg te gooien

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!