Je bent weer op de markt en deze keer ga je dat daten echt heel anders aanpakken. Efficiënter om precies te zijn. Je bent tenslotte geen 18 meer. Je weet wat je wil. En vooral wat je níet wil. Maar eeeeuh hoe ging het ook al weer, daten? Misschien toch wat tips om je even op weg te helpen. En wie kan die tips nou beter geven dan Matthew Hussey?

Matthew wie?

Matthew HUSSEY. Deze love guru uit Engeland weet alles van daten, relaties en flirten. Hij schrijft er columns over, heeft er een boek aan gewijd (Get the guy), verschijnt regelmatig op tv en kletst er zijn hele youtubekanaal mee vol. Met zijn 30 jaar claimt hij te weten wat wij vrouwen willen.

Tsssssssk, de snotneus!

Maar na enige research blijkt dat hij wel verdomd handige adviezen geeft. Wij zijn hier op de redactie inmiddels he-le-maal in de ban van Hussey. Dus vergeet zijn leeftijd en doe er je voordeel mee (plus hij ziet er ook best goed uit).

1. Zo vraag je iemand mee uit (je moet het dus blijkbaar niet vrágen..)

Als je iemand mee uit vraagt, doe dit dan niet in vragende vorm.

Dus niet: “Wil je met me uit zaterdag?” maar: “Ik ga zaterdag naar een leuke expositie, kom ook!” Die laatste zin is speels, assertief en zelfverzekerd. Er ligt minder druk op de uitnodiging en daardoor zal de ander minder snel gaan twijfelen. Die eerste vraag is veel concreter en daardoor meer beladen, waardoor iemand eerder denkt: Ehmmm-weet-nie-ik-kijk-wel-even..

Je kunt ‘een leuke expositie’ ook geruisloos vervangen door ‘een lekker rockconcert’ of ‘een heerlijke boswandeling’ – ’t is maar net welk type je voor je hebt. En waar je zelf warm voor loopt natuurlijk.

2. Je wil wel daten maar je vindt het allemaal doodeng

Wil je wel maar durf je niet omdat je laatste date misschien wel 20 jaar geleden is? Begin dan klein. Stel jezelf een aantal haalbare doelen en denk niet meteen in termen van diner-afspraken aan het gesteven witte laken.

De kans dat Mister Right zomaar bij je aanbelt is erg klein

Maar zorg bijvoorbeeld dat je twee keer per week iets gaat doen waarbij je nieuwe mensen ontmoet. Of stel jezelf als doel dat je concreet gaat werken aan je onzekerheden (daar helpt misschien onze fuck-it list ook een beetje bij).  Zo voel je, ook al lijken het kleine stappen, dat je ergens aan werkt, dat je vooruit gaat. Dat is beter dan te blijven muurbloemen. Want de kans dat Mister Right zomaar bij je aanbelt is nu eenmaal erg klein.

3. Ga niet zitten frunniken

Ben je ook altijd zo nerveus tijdens een date? Weg met die zenuwen en onzekerheden! Faken van je zelfverzekerdheid werkt. Iemand met een krachtige lichaamstaal komt aantrekkelijker over – je ontkomt helaas niet aan de wetten van natuurlijke selectie. Recht dus die rug, naar achteren met die schouders, neus in de wind en vermijd irritante tiks zoals nodeloos gefrunnik aan je tas, nagels bijten, naar de vloer kijken, etc.

Neem zo’n date niet al te serieus. Je leven hangt er niet van af.

Op het gebied van gespreksstof is het eigenlijk net zo. Krachtig komt zelfverzekerder over. Heb jij een mening over iets ga je dan niet lopen inhouden, zeg wat je vindt. En vraag hem ook naar zijn mening, ideeëen en ambities. En vooral, neem zo’n date niet al te serieus. Je leven hangt er niet van af!

 

4. 2 of 3 dates achter de rug, je vindt hem leuk en dan? 

Vraag niet te snel hoe hij jou vindt. Jij kan er misschien al heel snel uit zijn dat iemand het helemaal is voor jou maar misschien is die ander nog niet zo ver. Geef hem de tijd.

Vergeet niet, de meeste mannen zijn jagers

Je kunt heus wel laten weten dat jij hem leuk vindt natuurlijk maar wel subtiel. De ander heeft echt wel door dat jij je aangetrokken voelt. Dat hoef je niet (in een te) vroeg stadium te zeggen. Houd het een beetje mysterieus. Wel zo spannend. En vergeet niet, de meeste mannen zijn jagers. Stort je dus niet meteen zijn armen.

Bekijk ook even dit filmpje – altijd handig…

5. Is hij niet leuk genoeg?

Het is balen als hij het toch niet blijkt te zijn. Als de seksuele aantrekkingskracht die je voelt niet groter dan een erwt is. Of wanneer zijn serieuze houding toch niet zo mysterieus – maar gewoon saai blijkt te zijn. Dergelijke gevoelens of ideeën over de ander veranderen doorgaans niet hoe langer je blijft daten.

Dus stop ermee.

Hoe je die boodschap brengt? Zeg dat hij fantastisch is om mee om te gaan maar dat een serieuze relatie met hem er voor jou op dit moment niet in zit.

It’s not you, it’s me betekent dat je keihard wordt afgeserveerd

Oké, dat neigt naar het zwakke it’s not you, it’s me en iedereen die dat te horen krijgt weet ook wel dat hij keihard wordt afgeserveerd maar ja… het is altijd nog beter dan op te noemen wat je er in jouw ogen allemaal aan hem schort. Het maakt hem namelijk niet de match voor jou, maar wellicht wel voor een ander.

En onthoudt, dat geldt andersom ook.

6. Het lijkt serieus te worden en het voelt goehoed!

Tip: Hou. Je. In. Zeg niet al na drie weken dat je samen oud wil worden. Als je elkaar regelmatig ontmoet hebt en verder bent gegaan dan alleen zoenen, dan betekent dat niet voor iedereen hetzelfde. Neem de tijd en pols heel subtiel hoe hij erover denkt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je met niemand anders naar bed gaat nu je met hem bent en dat je dat ook niet van plan bent. Terwijl je dat zegt, kijk je hem in de ogen en bekijk je zijn reactie. Denkt hij er hetzelfde over dan zal hij dat zeggen. Zo niet, dan weet je hoe laat het is en moet je goed nadenken of dat voor jou oké is.

7. Tot slot

Zorg dat daten leuk blijft en bedenk je altijd: je leven hangt er niet van af. Van elke ervaring kun je leren. Laat je niet ontmoedigen. En voor iedereen die volop online aan het daten is: houd offline ook je ogen open! Die prins op het witte paard kan namelijk op de gekste plekken voor je staan.

Andere lezers bekeken ook: 17 redenen waarom daten met jongere mannen de beste uitvinding ooit is

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!