Hoewel de media het beeld creëren dat ondernemerschap vooral leeft onder 25 jarige whizzkids die met hun apps tonnen aan financiering ophalen, is een eigen bedrijf beginnen ook – of misschien wel júist – enorm besteed aan vijftigplussers. Uit onderzoek blijkt dat in 2016 het aantal ondernemers in onze leeftijdscategorie met 10% steeg. Hoera voor de vrijheid.

Niet iedereen bevindt zich vrijwillig in deze situatie, soms is het noodzaak – maar datzelfde onderzoek liet ook ziet dat we meer vertrouwen in onze kwaliteiten hebben. Goed nieuws. En een prima voedingsbodem om voor jezelf te beginnen. Niks aftellen tot ons pensioen. Met járen ervaring, een groot netwerk en bergen energie is ondernemen na je vijftigste juist een gouden idee.

1. De kans is groot dat je nog zo’n 15-20 productieve jaren kunt benutten

We hebben nog een hele toekomst voor ons. Zijn we oud? Nog láng niet. Of je nu al jaren droomt van ondernemen, of dat je onvrijwillig voor jezelf moet beginnen om dat het bedrijfsleven niet meewerkt – je hebt nog jaren in het verschiet om iets op te bouwen. Dit is het moment om er voor te gaan.

2. Levenservaring helpt om het vaker first time right te krijgen

Taferelen van start-up teams die weken onder hun bureau slapen en makkelijk de 100 uur pp aantikken zijn eerder regel dan uitzondering.

Natuurlijk is je eigen bedrijf bouwen geen picknick, maar de noodzaak om het snot voor je ogen te werken komt voor veel jonge ondernemers ook voort uit het feit dat ze – je raadt ’t al – jong zijn en niet altijd over veel ervaring beschikken. Daardoor kost het vaak meer pogingen om tot de juiste keuzes en resultaten te komen en hun tijd en energie efficiënt en effectief in te zetten.

Voordeel van al die grijze haren: je maakt keuzes waarschijnlijk veel meer weloverwogen en zit daardoor eerder first time right.

3. Ontdek talenten waarvan je niet wist dat je ze in je had

Waarom zou je op het hoogtepunt van je kunnen stoppen met leren? Ieder mens heeft onbenut potentieel in zich. Voordeel van ouder zijn: je hebt al heel veel talenten ontwikkeld waar je op voort kunt borduren.

Die je kunt combineren. Kunt verdiepen. Om zo weer iets nieuws in jezelf te ontdekken.

Maar waarom zou je? Je comfortzone is prettig, warm en overzichtelijk. Je weet wat je kunt, je wordt gewaardeerd, je weet waar je aan toe bent. Lekker toch?

But outside is where the magic happens:

where the magic happens

 

4. Hoezee, onafhankelijkheid!

Je bent niet de enige als je ergens tijdens je carrière een meeting bent uitgelopen met de gedachte “Ik kan dit zelf veel beter”, of dat je (hardop) dacht: “Je bent dan wel mijn baas, maar ik weet wat ik aan het doen ben dus laat me met rust”. Het goede nieuws: dit is het moment om het dan ook zelf te gaan doen.

Het gevoel van onafhankelijkheid en de bijkomende motivatie is een geweldige kick-starter in de ochtend. Je hebt de vrijheid om de dingen te doen zoals jij het ziet en om je los te maken van procedures en regels ‘zoals we het altijd al deden’.

Go do it your way!

5. Je blijft er waanzinnig scherp van

Wil je tot op hoge leeftijd mentaal lekker bij de pinken blijven? Onderzoek wijst uit dat je dit voor elkaar krijgt door dingen te (blijven) doen die je écht moeite kosten. Dus geen sudoku’s bij de koffie, maar iets waar je volledig buiten je mentale comfort zone moet treden (zie ook hierboven). Dingen doen die je in eerste instantie tot waanzin drijven omdat het niet lukt. En dan doorzetten tot je het licht ziet.

Ondernemen is wat dit betreft de ideale bezigheid.

6. Je hebt waarschijnlijk een groot netwerk – tijd om hier en daar om wat gunsten te vragen

Al je collega’s – van eerste banen tot intensieve samenwerkingen, het voetbalteam van je broer, oude vrienden, nieuwe vrienden, vrienden op handige posities, vrienden van je kinderen (die inmiddels ook heel wat schijnen te kunnen), borrelkennissen, tennismaten: in de loop der jaren heb je (ongemerkt) een groot netwerk opgebouwd.

Loop voor de grap eens door je contacten op LinkedIn of je rolodex – ja, je zou er versteld van staan hoe vaak dat ding nog wordt gebruikt, en maak een overzichtje wie je voor wat kunt bellen. Het devies: schroom niet.

Iemand een tijd niet gesproken? Des te meer reden om weer eens een kop koffie te drinken.

7. Je kunt er snel achter komen of je idee levensvatbaar is

Waar je vroeger kapitalen kwijt was voordat je een website had opgetuigd ben je tegenwoordig voor 50 dollar en wat uren van je tijd klaar om je idee wereldkundig te maken. Er zijn talloze tools en templates waarmee je snel kunt testen of iets werkt. Komt er verkeer naar je website? Reageren je eerste klanten goed op de basisversie van je concept? Merk je dat je posts op sociale media worden opgepakt door je doelgroep? Tijd voor de volgende stap. Lukt het niet? Aanpassen en opnieuw testen.

Begin dus klein voordat je in al je enthousiasme je opgebouwde pensioen in je nieuwe bedrijf pompt.

Dat kan altijd nog.

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!