Dag in. Dag uit. Moet je weer presteren. Je dag zinvol invullen. Met belangrijke taken. Maar je hebt van die dagen dat je die verantwoordelijkheid even niet kunt opbrengen. Ook al ben je ‘oud (valt reuze mee) en wijs’ genoeg. Je wil gewoon éven je snor drukken. Snappen we. Hebben wij ook weleens.

Speciaal voor die ‘off days’ verzamelden we zes Zeer Bruikbare Tips om net te doen alsof je hard aan het werk bent, zodat je lekker kunt ontspannen. Want dat is soms hoognodig op een vroege maandagochtend (pfff zwaar weekend gehad, want drie wijntjes gedronken) of op een lange woensdagmiddag (is het al vrijdag?).

1. Open een Word document op je computer

Rammel stevig op je toetsenbord. Wat abracadabra. Maar het kan ook je boodschappenlijstje zijn of de nieuwsbrief voor je biljartclub. Maakt niet uit. Een Word document ziet er uit als een Word document. Je baas denkt dat jij hard aan het ploeteren bent op dat belangrijke voorstel. Ben je ook, maar nu even niet.

display_look1

2. Blader door je aantekeningenboekje

Als je collega om de hoek komt zet je gauw wat krassen links en rechts en doe je net of je druk bezig bent met een schematisch overzicht van de teamstructuur waar hij net om gevraagd heeft – maar dat is nu even de nieuwe indeling van je woonkamer. Kijk af en toe naar het plafond en frons je wenkbrauwen. Je mag duidelijk niet gestoord worden in dit creatieve proces.

3. Draag een headset

Doe alsof je geconcentreerd aan het luisteren bent. Vergeet niet af en toe te knikken en wat ‘ja, ja’ te roepen. Zinnen als: ‘ik ben de prognose aan het uitwerken’ of ‘die contracten zijn in de maak’ werken ook uitstekend. Ondertussen ben je natuurlijk gewoon naar Adele of Guns N’ Roses aan het luisteren. Dan gaat dat meeknikken trouwens ook vanzelf.

4. Zet een flipover naast je bureau

Plak er wat statistieken op. Zorg voor meerdere versies. Zodra een collega je in de smiezen heeft spring je op uit je stoel en zet je met je marker wat kruizen, cirkels, horizontale en verticale strepen. Als die collega weer uit het zicht is verdwenen maak je gezellig je spelletje boter kaas en eieren af. En plof je weer languit in je stoel.

5. Plan zoveel mogelijk vergaderingen

Maar dan wel buiten de deur. Geen mens weet dat jij in het park de eendjes aan het voeren bent of op datzelfde bankje een dutje doet. Of nog beter: in het café een dubbele wodka achterover slaat. Maakt niet uit dat je naar alcohol ruikt bij terugkomst. Als je roept dat je net een ontmoeting hebt gehad met een stel Japanners waar een fantastische deal uit kan rollen zal je baas je juist complimenteren. Hij weet als geen ander dat wanneer een Japanner je een drankje – of vijf – aanbiedt je dit absoluut niet mag weigeren. Wanneer de deal helaas niet doorgaat ligt dat in ieder geval niet aan jouw netwerkkwaliteiten.

6. Plak pleisters op je oog

Als je van die drank toch echt even een powernap moet doen plak je een paar pleisters op je ogen. Teken daar een paar mooie ‘kijkers’ op, ondersteun je hoofd en ‘staar’ naar je computerscherm. Hou je makkelijk een paar uur vol. Vraag of de stagiaire je om half vier weer wakker maakt voor de thee. Goed voor de nadorst.

pleisters

Zo kom je de dag wel door, toch?

Ben je zelf de baas? Vervang dan het woord ‘baas’ door ‘werknemer’, et voilà! En check of er in dat Word document wat je logistieke man Peter aan het maken is niet stiekem het zinderende wedstrijdverslag van VVV de Poldervogels staat.

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!