Twee jaar geleden overleed de moeder van Liesbeth (55). Hoewel de tijd voorbij is dat de vrouwen uit het dorp op de begrafenis alvast een kijkje kwamen nemen bij de nieuwe vrijgezel, duurde het niet lang voordat de eerste dames zich aandienden voor gezellige uitjes en kopjes koffie met haar vader. 

“Ik schonk er niet zoveel aandacht aan. Dacht dat mijn vader ook niet bezig was met een nieuwe vrouw en dat deze dames hem gewoon een hart onder de riem kwamen steken”, vertelt Liesbeth. “Dus het kwam vrij onverwacht toen hij me deze zomer belde: ‘Liesje, ik heb een vriendin’.

Ik geloof dat ik even 2 minuten stil was.

‘Ben je verliefd?’ vroeg ik. ‘Ja’, antwoordde mijn vader.

Wie had dat gedacht. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dacht dat hij dat op zijn leeftijd niet meer nodig zou vinden. Ik erken direct dat ik me schuldig maak aan een stom vooroordeel over leeftijd. Mijn vader is 83 en rijdt nog rond in zijn oude Saab, gaat veel op pad en doet zijn eigen boodschappen.

Maar ik kan niet ontkennen dat het me als een paar dagen onverminderd bezig houdt:

1. Wat schattig

Dezelfde gedachte had ik toen mijn zoon van 15 met zijn eerste vriendinnetje thuiskwam. Dat het niet lang schattig zou blijven wist ik toen (gelukkig – hahaha) nog niet, maar ze zagen er vooral lief uit. Mijn vader en zijn vriendin zien er samen ook vooral lief uit. Ik probeer het los te zien van het feit dat mijn moeder er niet meer is. En ook al is dat soms lastig, het is vertederend als ze samen op de bank zitten of als mijn vader met een lief gebaar thee voor Wieke (want zo heet ze) maakt. Ik weet dat dit misschien betuttelend klinkt, maar toch voelt het zo. Tegelijkertijd brengt me dat meteen bij punt 2:

2. Ehmmm, hebben ze nog seks?

Eerlijk: hier wil ik helemáál niet aan denken! En het gaat me ook eigenlijk geen bal aan. Maar het fascineert mij toch onmetelijk. Want los van de praktische uitdagingen (Viagra, iemand? Kan het hart van mijn vader dat wel aan? Heb je daar nog zin in?), zet het me ook aan het denken over mijn eigen seksleven over een jaar of 30. Zou ik er dan nog zin in hebben? Ergens hoop ik hartgrondig van wel.

3. Leuk voor je, pap

‘Ja maar ik vind het ook leuk voor jullie.’ Waar ik in eerste instantie dacht dat het vooral een leuk verzetje voor mijn vader was, wil hij zijn geluk graag en ook vaak delen. Hij wilde bijvoorbeeld dat we haar snel zouden ontmoeten. En dat zij er zondag als we elkaar zien ook altijd bij is. Ik moet nog even wennen aan deze nieuwe familiesamenstelling, maar heb besloten het met hetzelfde enthousiasme als mijn vader tegemoet te treden.

4. Hoe hebben we de erfenis ook alweer geregeld?

Ja mensen, if the shit hits the fan, dan gaat het uiteindelijk altijd om gezeik over geld. Gelukkig gaat het bij ons niet om kapitalen dus is de potentiële stress en ellende die geldkwesties kunnen veroorzaken gereduceerd tot een minimum. Ik hoop dat mijn vader heel gelukkig is met zijn nieuwe liefde, maar zou het ook zuur vinden relaties vertroebelen door discussies over geld. Je mag daar van alles van vinden, maar ik heb toch voor de zekerheid de notaris even gebeld. Ik weet dat het goed is als ik dit ook een keer open met mijn vader bespreek, maar man o man wat vind ik dat lastig.

5. Hoe doen we dat straks met het kerstdiner?

Ik vind kerstdiners een crime. De laatste jaren is de samenstelling redelijk stabiel – met uitzondering van de wisselende aanhang van mijn kinderen –  waardoor de stresslevels enigszins zijn gestabiliseerd. Verandering van patronen is niet mijn sterkte punt… Komt ze ook meteen dit jaar? Gaan we haar familie ook uitnodigen? Wat als ze niet van Rummikub houdt? Gelukkig is mijn nageslacht er een stuk makkelijker in: ‘Mam, doe niet zo moeilijk. Hartstikke gezellig als ze komt. Dat is toch logisch?’ Oké, helder.

6. Zou ik nog verliefd kunnen worden op mijn 83e?

Ik hoop dat ik tot het einde van mijn levensdagen met Rogier ben. Maar wat als? Volgens de statistieken gaat Rogier nu eenmaal eerder dood dan ik. Het zou mij nu al vermoeiend lijken om weer op vrijersvoeten te zijn, laat staan als ik 30 jaar verder ben. En wat betekent verliefdheid dan? Is het hetzelfde verzengende gevoel als ik had toen ik voor het eerst verliefd werd op mijn man? Niet kunnen eten, dat soort dingen? En bestaat er dan een Tinder voor 80-jarigen? Lijkt mij ideaal.

 

Ook een verhaal delen? Mail naar de redactie!

Meer in het thema familie: 23 essentiële omgangsregels wanneer je kinderen eindelijk volwassen (lijken te) zijn

Beeld: 123rf

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!