Waar er vroeger gevoelsmatig een oceaan zat tussen het moment dat je 15 was (jong!) en je 16e verjaardag vierde (per direct líchtjaren ouder en volwassener…) wordt naarmate we ouder worden steeds duidelijker dat leeftijd slechts een getal is. Dat roept ook de vraag op: waar is het beeld gecreëerd van hoe we ons met 54 of 71 lentes dan zouden moeten voelen? En dat we ons gemiddeld jonger voelen is geen nieuws, maar hoevéél jonger is dat dan, en hoe oud worden we mentaal eigenlijk?

Het zusje van Gofifty, Paradijsvogels Magazine, deed onderzoek onder meer dan 700 vrouwen tussen de 47 en 89 jaar jong over hoe zij het leven en ouder worden ervaren. Hieruit blijkt dat we ons gemiddeld 13 jaar jonger voelen dan onze werkelijke leeftijd.

Hoe ouder je bent, hoe jonger je je relatief voelt

Hoe ouder mensen zijn, hoe groter de gevoelsmatige afstand tussen de echte en gepercipieerde leeftijd: vijftigers voelen zich gemiddeld 10 jaar jonger, zestigers 15 jaar en voor zeventigplussers is dat verschil ruim 18 jaar. Je bent dus in goed gezelschap wanneer je in de spiegel kijkt en je je afvraagt waar die veertiger is gebleven die nog in je hoofd zit.

Josien (58, voelt zich 46): “Ik kan nog steeds dansen op een festival, dus het leven is fantastisch!”

Gezondheid en nieuwe dingen blijven leren

Als belangrijkste reden voor een lagere gevoelsleeftijd noemen vrouwen dat zij zich fit en gezond voelen (23%). 11% noemt als reden voor een gevoelsmatige jongere leeftijd dat ze nog veel ondernemen. Ook positief in het leven staan (15%) en nieuwe dingen proberen of leren (11%) hebben effect op een lagere gevoelsleeftijd. Een ander onderzoek laat ook zien dat nieuwe dingen blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen ervoor zorgt dat de tijd gevoelsmatig langzamer verstrijkt.

“Vijftigplus vrouwen van nu geven een heel ander voorbeeld van ouder worden dan zij van hun ouders kregen: hierdoor zullen jongere generaties anders gaan denken over hun leeftijd”

70% van de vrouwen geeft het leven een 8 of hoger

Verreweg de meeste 50+ vrouwen (70%) geven het leven het cijfer 8 of hoger. Als belangrijkste reden hiervoor noemen ze dat ze dankbaar voor en tevreden zijn over de dingen in hun leven (27%) en zich in balans voelen (20%). Wat de meesten aan hun leven zouden willen veranderen gaat interessant genoeg vaak niet over henzelf, maar is de wens dat de wereld toleranter en begripvoller wordt (26%). Wanneer de gewenste verbeterpunten in het leven wel persoonlijk worden, dan worden vooral meer energie (16%) en meer rust en vrijheid (15%) genoemd.

Ineke (59, voelt zich 38): “Ik voel me meer thuis onder jongere mensen, al die 50+clubjes zijn echt niks voor mij…”

Jongere generaties krijgen nu een heel ander voorbeeld van ‘ouder worden’

Hoewel meestal goed bedoeld worden we regelmatig geconfronteerd met het valse compliment dat we er nog ‘goed uitzien voor hun leeftijd’. En bedankt. Interessant is dat in het onderzoek de meeste vrouwen echter ook zelf zeggen dat ze zich ondanks hun leeftijd nog jong en actief voelen.

Marianne (63, voelt zich 47): “Het gevoel van ‘als ik later groot ben’ is eigenlijk nooit weggegaan”

Deze perceptie is mede gevoed door het voorbeeld dat wij van onze (groot)ouders kregen die met 54 als bejaard werden gezien en zich vaak ook zo gedroegen. Jongere generaties krijgen nu een heel ander voorbeeld van ouder worden. Over zo’n 20, 30 jaar zullen zij hopelijk volmondig – geïnspireerd door ons voorbeeld dat ze vandaag de dag krijgen – zeggen: ‘Ik ben 67, dus ik voel me nog jong en actief!’”

Meer weten over het onderzoek? Neem contact op met de redactie.

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!