Vorige week was het zover. Ik werd 50. Omdat ik mijn familie en vrienden met de dood had bedreigd wanneer ze durfden aan te komen met Sara-borden in de tuin was het een gezellige happening. Iets in mij wilde deze ‘mijlpaal’ (niet mijn woordkeuze, wel die van mijn kapper, hardloopvriendinnen en broer) zonder te veel bombarie voorbij laten gaan (‘Ik geef wel een feest als ik 54 word en er aan gewend ben!’). Maar voordat ik er erg in had was ik 3 dagen in de weer met taart, wijn (gelukkig) en kreeg ik 4 klapzoenen van de buurvrouw: ‘Nou meid, het is je niet aan te zien hoor! En hoe voelt het?’

Hoe het voelt? ‘O, prima hoor! Doe mij nog een wijn!’

Maar hoezeer ik me ook verzet tegen het fenomeen dat deze leeftijd door de maatschappij als een soort waterscheiding wordt gezien, laat het me niet helemaal ongemoeid. Want terwijl ik ’s avonds in bed schaapjes lig te tellen, denk ik:

1. Ik kan tenminste wel nog heel veel wijn drinken. En nu echt goede wijn want het leven is te kort voor ranzig bocht. Ik ga morgen meteen even langs die nieuwe wijnhandel op de hoek.

2. Kan ik nu ongelimiteerd lekker raar doen zonder dat mensen daar iets van vinden?

3. Help, ik vind alle andere mensen van 50 om mij veel ouder dan mijzelf! Is dit hetzelfde fenomeen waarbij 90% van de autobestuurders zichzelf een betere automobilist vindt dan hun medeweggebruikers?

4. Nog een keer trouwen? Wie weet. Maar dan in klein gezelschap.

5. Mijn kinderen zijn redelijk op het rechte pad. Thank God. 

6. Ik wil naar échte feestjes. Niet van die feestjes-special-voor-vijftigers-waar-de-muziek-niet-te-hard-staat.

7. Zal ik het gewoon nog eens een keer met een veel jongere vent gaan doen? Voor de lol.

8. Blijf ik deze baan nog 10 jaar doen? Ik word er nu al moe van. Misschien toch maar wat anders? En een man? Ga ik daar nog aan beginnen? Misschien toch nog een jaartje Eat Pray Love doen? Of salsa leren dansen! Of toch de loterij proberen te winnen. De oplossing voor alles dunkt me.

9. Eigenlijk best leuk dat ik mezelf nog een keer opnieuw kan uitvinden.

10. Maar soms wilde ik dat ik weer 25 was, en ik nog zeeën van tijd had om al die keuzes te maken. En een paar keer op mijn bek te gaan.

11. O nee, ik ben eigenlijk best blij dat ik geen 25 meer ben. Wat héb ik me toen druk gemaakt om niksige dingen.

12. Vroeger vond ik mensen van 50 echt heel oud.

13. Ga ik de principiële keuze maken om mijn haar lekker au naturel grijs te laten worden, of blijf ik verven tot ik een ons weeg?

14. Hmm. Voorlopig nog maar even verven.

15. Hoe moeilijk is het om gewoon een keer niet te vergeten waar die sleutels liggen?

16. Kan ik nu met droge ogen onder stomme dingen uitkomen door te zeggen ‘Sorry daar ben ik écht te oud voor’?

17. Getver, nu noemen ze mij 50+.

18. Ik ga me niet laten volspuiten met botox. Maar die oogleden? Schijn je enorm van op te knappen. Wie weet. Zeg nooit nooit!

19. Bikini? Badpak? Burkini dan maar?

20. Wáár zijn al die leuke mannen van 50?

21. Wanneer krijg ik eigenlijk korting bij de NS?

22. Hoe lang kan ik het uithouden op deze pumps?

23. Mmmmm powernaps…

24. F**k die zwaartekracht.

25. Het wordt tijd dat ik een keer goed word in beleggen.

26. Ik ga niet 24/7 honger lijden omdat ik 5 kilo slanker moet zijn van mezelf. Doei.

27. Kan ik dit jurkje nog wel aan?

28. Wat een onzin, natuurlijk kan ik dit jurkje aan. Wie zich druk gaat maken om mijn jurk die zoekt het maar uit.

29.So much to do, so little time – hop aan de slag!

Tekst: Ineke Doopmeester

Lees ook: Top 9 tips om er verdomd goed uit te blijven zien

Beeld: bruno135 / 123RF Stockfoto

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!