Sta je het ene moment nog rompers te vouwen, het volgende moment hangt er een schooltas aan de vlag en ben je een bank omhoog aan het sjouwen bij het nieuwe onderkomen ergens in een dubieuze (maar: niet te dure en hele hippe) buurt. Opvoeden heeft allang geen zin meer, maar het zou toch leuk zijn als je een beetje betrokken blijft bij het volwassen leven wat ze zonder jou (zonder ogenschijnlijk grote problemen) leiden. 

Daarom: 23 essentiële tips en inzichten om je slagingskansen op een normale relatie met je (bijna) volwassen kroost te verhogen:

1. Vraag nooit of/ wanner ze gaan trouwen. Denk het vooral, maar vraag het niet.

2. Reageer op Facebook (als je kroost daar überhaupt nog actief is) niet op hun berichten: ‘Wat leuk om te lezen! Heel knap van je! Kusjes, mam.’ Dodelijk.

3. Doe alsof het he-le-maal prima is dat ze besloten hebben in die slechte wijk/ op de 8e verdieping zonder lift/ in een hele brakke studio te gaan wonen. Zij vinden het cool .

4. Vestig in het bijzijn van anderen geen aandacht op die schattige foto van toen ze 13 waren. Ze waren toen namelijk niet schattig. En daar worden ze niet graag aan herinnerd.

5. Houd er rekening mee dat ze je huis als opslag gebruiken. Die studentenkamers van tegenwoordig zijn vrij aan de prijs, dus laten ze graag wat thuis achter. Wat uiteraard niet aan de straat mag worden gezet.

6. Herinneringen aan vroeger ophalen is leuk, maar met een maximum van één keer per herinnering. Anders gaan ze denken dat je toch een beetje oud aan het worden bent. Wanneer je jezelf iets hoort zeggen in de trant van ‘Ik weet niet of ik het al eens verteld heb, maar…’ dan is dat het moment om te stoppen.

7. Als je je verjaardag wil vieren komt het nooit uit. Hoe lief ze er ook over doen.

8. Informatie wordt alleen gedeeld als ze het nodig achten dat je het weet. En hun criteria liggen net iets anders dan die van jou.

9. Kondig je bezoek altijd aan.

10. Vraag niet in juni al wat hun planning met Kerst en oud en nieuw is.

11. Zit ze niet op de huid over dingen waarvan je denkt dat ze het (anders) moeten doen. Vind je dat je dit soort dingen altijd heel ontspannen aankaart? Hahaha.

12. Als ze zeggen dat het een Grote Heftige Crisis is, dan is dat zo. Kijk erg serieus en vermijd bagatelliserende termen. Ook al weet je dat ze later tot inzicht komen dat het akkefietje met die ene liefde als een druppel in Oceaan van Onbelangrijke Dingen verzwolgen zal worden.

13. Ze hoeven écht niet thuis te slapen ook al heeft hun kamer geen water, is de verwarming al 2 maanden stuk, wordt er aan één stuk door geboord in het naastgelegen huis of wanneer je ze beloofd hun was te doen. Ze redden het allemaal prima ook als jij denkt dat dat niet zo is.

14. Hemel ze niet op in gezelschap waar ze bij zijn ‘Het is toch zó knap van Sophie dat ze dat helemaal alleen heeft georganiseerd!’. Dergelijk gekir richt alleen maar schade aan. Maham!

15. Ze hebben je hulp niet nodig.

16. Totdat ze het wel nodig hebben. Nu. Meteen!

17. Het is normaal als ze je vergeten te niet bedanken voor het verhuizen, betalen van rekeningen, boodschappen doen, het aanschaffen van een nieuwe bank of ze via via in contact brengen met iemand die ze een stage aanbiedt. Dit hoort gewoon bij het servicepakket.

18. Begin niet over kleinkinderen. Tenzij je het gesprek voor de komende dag/ week/ maand vakkundig de nek om wil draaien.

19. Om daaraan toe te voegen: begin ook niet over soa’s, seks of condooms. Onthoud: noch jij, noch je kinderen hebben seks of weten er iets vanaf. Simpel!

20. Als je vindt dat de keuze om een baan op te zeggen/ een verre reis (alleen) te maken naar een land waarvan je de naam niet kunt uitspreken / konijnenhouder te worden op z’n minst het heroverwegen waard is, stel dan alleen geïnteresseerde vragen. Je mening is gewoon niet zo relevant.

21. Wanneer je ze appt en ze reageren niet binnen 12 uur, dan liggen ze niet onder een trein of laveloos in een portiek.

22. Dingen zijn tegenwoordig gewoon anders. Punt.

23. Als het ooit frustrerend is – en dat is het – denk dan met een glimlach aan de situatie dat ze hoogstwaarschijnlijk (maar helemaal zeker weten doe je het niet, zie punt 18) ooit in jouw schoenen staan.

Keep calm and carry on!

Lees ook: 5 levensmotto’s voor iedereen die wat sterkers nodig heeft dan thee

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!