Soms is het nodig om je leven een andere draai te geven. Een nieuwe versie van jezelf te ontdekken. Vroeger ging dat vaak vanzelf. De middelbare school, studeren, werken, samenwonen, verhuizen, kinderen.. allemaal momenten waarop je weer even kon en vaak moest herijken. Er waren veel natuurlijke new beginnings.

En toen was er in mijn leven heel lang ‘niks’. Werken, kinderen, dat combineren, ‘aan mijn  relatie werken’, vakanties, kerst vieren – dit jaar bij jullie of bij ons? – en hop! weer een jaar voorbij. Dat voelde lang prima, maar ergens begon het te schuren en nu heb ik je reinste onrust in mijn kont.

Je zou de laatste niet zijn die zich herboren voelt wanneer ze het kreng ritueel verbrand heeft

Mijn therapeut – na 3 zelfhulpboeken besloot ik dat ik toch wat lichte dwang van buiten nodig had om hier écht iets aan te doen – stelde mij een paar vragen:

‘Blijf je doen wat je de afgelopen 10 jaar hebt gedaan? Welke aspecten in je leven zijn goed en in balans – en dan niet alleen de avonden dat je rode en witte wijn afwisselt? Of dat naast je linker ook je rechter knie kraakt?’

‘Wat wil je bereiken in de komende 10, 20 jaar? Toch leraar worden? Je eigen sieradenlijn opzetten? Naar Florence om daar een semester kunstgeschiedenis te doen? Dit soort keuzes zijn niet alleen voorbehouden aan twijfelende schoolverlaters. Alles kan. Maar er is geen studiegids voor deze fase van het leven die de opties lekker overzichtelijk op een rij zet. Je moet dus zelf aan de bak.’

In sessie 2 kwamen ook de kleine dingen in mijn leven aan bod: ‘Hangt dat schilderij boven je bank omdat je het mooi vindt of omdat het er al 15 jaar hangt? Je zou de laatste niet zijn die zich herboren voelt wanneer ze het kreng ritueel verbrand heeft. Die broeken? Jasjes? Jurken? Zou je ze opnieuw kopen? Of zou je de verkoopster in stilte trakteren op een oogrol als ze je huidige shirt kirrend aanbeveelt?’

Ik kom erachter dat mezelf opnieuw uitvinden bepaald geen sinecure is. Maar dat de kunst ook is om gewoon ergens mee te starten, dan komt het antwoord vanzelf (zie punt 6), aldus de mensen in mijn omgeving die mij voorgingen. Hoopvol, mensen. Hoopvol!

Daarom ter inspiratie: 21 dingen die je helpen als je zin hebt in/ niet ontkomt aan new beginnings. Aanvullingen welkom!

1. Ruim op voordat je aan iets nieuws wil beginnen. Je hoofd, je agenda en je huis – overzicht geeft ruimte om na te denken.

2. Sta elke dag met plezier op (ok, na een fles wijn mag dat gepaard gaan met gesteun en gepuf), wees 100% aanwezig en geef het alles wat je hebt.

3. Vraag je af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ga na hoe reëel dat is en hoe erg je dat eigenlijk vindt.

Denk niet in termen van gefaalde plannen, het zijn gewoon aangepaste versies.

4. Experimenteer. Keuzes hoeven niet per se meteen in steen gehouwen te worden. Je kunt altijd terug of besluiten dat het niet bij je past. Hoef je aan niemand uit te leggen. Doei.

5. Stel veel vragen. Blijf nieuwsgierig. Je hoeft – goddank! – niet alles te weten.

6. Wacht niet af tot je 100% bevestiging krijgt voor je nieuwe plannen. Gaat namelijk niet gebeuren. Het antwoord of het goed is  – of niet, maar dan weet je dat ook weer – komt als je ermee aan de slag gaat. Huppakee!

7. Stop bewust met een aantal dingen. Rond zaken af. Kleine klussen die veel tijd kosten. Vriendschappen die energie zuigen. Losse eindjes zorgen voor ruis.

8. Maak een lijst met alle dingen waar je goed in bent. Wees niet bescheiden.

9. Beoefen de kunst van dankbaarheid. Bel even. Stuur een kaartje. Zeg het.

10. Naast plan B is er ook een plan C, D en E. Denk niet in termen van gefaalde plannen, het zijn gewoon aangepaste versies.

Maak een fuck-it list. Deze lijst mag best lang zijn.

11. Geef jezelf de vrije hand. Om het gewoon te gaan doen. Om iets te proberen. Om iets te zijn. Of niet. Om ergens grandioos de mist in te gaan. Om succes te hebben.

12. Maak een fuck-it list: alle dingen die je niet meer hoeft te doen van jezelf. Deze lijst mag best lang zijn.

13. Heroverweeg je persoonlijke normen en waarden. Je perspectief verandert nu eenmaal als je ouder wordt.

14. Schud je zintuigen weer eens wakker. Proef. Ruik. Zie. Luister. Voel. Wat komt er binnen? Wat raakt je?

15. Maak van jezelf nummer 1 op je prioriteitenlijst. Het is nu jouw tijd. De rest kan even wachten. En je hoeft je er niet voor te verontschuldigen.

16. Schrap de dingen die je leven druk druk druk maken. Midden in de maalstroom is het lastig vernieuwen.

17. Ga iets creatiefs doen. Schilderen, pottenbakken. Vilten. Anything. Het geeft je geest de ruimte om ongestoord na te denken.

18. Ook goed voor creatieve ingevingen: wandelen! Alle genieën van deze wereld zweren erbij. Je hoeft niet per se meteen je nordic walking stokken erbij te pakken en fancy schoeisel bij de Beversport te kopen, een ommetje door het park of een keer lopend naar huis vanaf kantoor doen al wonderen.

19. Wat betekent succes voor jou, op dit punt in je leven? Erkenning? Ergens de beste in zijn? Je schaapjes op het droge? Dingen doen die je leuk vindt? Wat moet je ervoor laten om het te bereiken en is dat het waard?

20. Daag je hersens uit. Sudoku telt niet. Volg een moeilijke cursus (in de categorie Japans leren of programmeren). Ga koffiedrinken met mensen die je inspireren en die je af en toe lastige vragen stellen.

21. Doe elke dag iets om het leven te vieren. Geniet van dat glas wijn. Eet een groot stuk taart. Zing op de fiets. Trek een mooie jurk aan op een alledaagse dag.

Lees ook: Met dit gedrag in een koffietent verraad je meteen je leeftijd

Beeld: portocala / 123RF Stockfoto

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!