Vriendin B. gruwelt bij de gedachte aan online daten. Horrorverhalen van anderen (hij bleek een creep die nog bij zijn moeder woonde, of was bij nader inzien tóch nog soort van getrouwd) en de 2 gare mailtjes plus dito beeldmateriaal die ze tijdens een halfslachtige poging in de gratis eerste maand bij een niet ander te noemen datingsite ontving, hebben haar lust om deze markt te betreden definitief doen dalen tot het vriespunt. 

Daarom zette ik haar aan tafel met vriendinnen K. en H., doorgewinterde experts in de jungle van online dating, in een poging om B. weer terug in het zadel te krijgen.

Niet omdat ik nu per se vind dat het de heilige graal is, maar wel omdat ze (zoals ze zelf zegt) eigenlijk gewoon graag weer een vent wil, je statistisch gezien met online daten je kansen nu eenmaal aanzienlijk vergroot en ik denk dat ze met een andere aanpak en mindset er meer lol in krijgt.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik notuleerde stilletjes aan tafel en deel de eerlijke inzichten graag even:

1. Investeren en testen. Om te weten of het écht iets voor je is helpt het niet als je een maandje een halve poging doet met de gratis versie, zie de ervaring van B. Je kunt vaak alleen maar kijken, en als potentiële kandidaten jou willen benaderen kun je niet reageren. Verwacht ook niet dat je meteen overstelpt wordt door een leger aan geschikte exemplaren. Nieuwe profielen worden doorgaans bij iedereen onder de aandacht gebracht waarop de gemakzuchtigen aan de andere kant snel reageren met Hallo Schoonheid of andere nietszeggende teksten. Als er niet meer proza staat dan dat kun je die berichten gewoon negeren.

Net jammer als je date na 5 weken gierende emails toch het charisma van een erwt blijkt te hebben

2. Neem de tijd om een goed profiel te schrijven. Rotzooi in = rotzooi uit. Verwacht geen reacties waar je blij van wordt als je alleen een snelle foto (Poeh, daar moeten ze maar doorheen kijken, hoor!) en een waslijst aan wensen erop zet (Géén mannen met een motor-of hengelhobby!).

Ook een no go: beschrijven wat voor een ontiegelijke eikel je ex is (ja, dat doen mensen dus) en dat je daar dus niet meer op zit te wachten, AL je guilty pleasures noemen (met een pot pindakaas op de bank Sopranos kijken EN je verzameling van De Kleine Prins in alle talen EN je voorliefde voor schitterende fossielen uit het Jura) of eindeloos ouwehoeren over hoe geweldig je kinderen zijn.

Vraag 5 diverse mensen uit je omgeving om voor jou iets op te schrijven. Als iemand anders het al over je heeft gezegd is het een stuk makkelijker om in je profiel te schrijven dat  je een gezellig mens bent.

3. Ga er vanuit dat online daten (in het begin) een part-time baan is. Het updaten van je verhaal, browsen door alle profielen, nadenken over een leuk, gevat, aansprekend maar niet te overwhelming eerste bericht, een dito reactie schrijven – dat kost gewoon tijd. En ja, dat is best vermoeiend. Maar oefening baart kunst. Waar je bij de eerste berichten 2 dagen zit te zwoegen op 3 regels acceptabele tekst gaat dat op den duur veel gemakkelijker.

4. Delete dat het een lieve lust is. Ga er vanuit dat de meeste exemplaren die jou benaderen (of andersom) geen match zijn. Zo is het in de kroeg nu eenmaal ook. Wat zo heerlijk is aan de online variant van de markt, is dat je bij veel sites profielen kunt deleten of verbergen. Zo vervuilen die niet de hele tijd je zoeklijst en kun je je focussen op de kandidaten waar je jezelf wel een kop koffie mee ziet drinken.

5. Update je profiel regelmatig. Het algoritme van datingsites brengt natuurlijk het liefste profielen onder de aandacht die ook echt actief zijn, dus help het systeem gewoon een handje. Probeer bijvoorbeeld ook elke maand een andere foto (op de fiets (voor de sportieve types), al taarten bakkend (anders had die leuke hobbykok misschien niet gereageerd), met een wijntje (fijn als meteen duidelijk is dat jij spa rood na 5u ’s middags nogal overschat vindt) – je krijgt geheid andere reacties.

6. Ga snel over op een real life ontmoeting. Hoe briljanter en uitgebreider de communicatie vooraf, hoe meer het kan tegenvallen. Je hersenen vullen namelijk een heleboel dingen ongemerkt in die misschien niet zo blijken te zijn. Net jammer als je date na 5 weken gierende emails toch het charisma van een erwt blijkt te hebben. Houdt iemand continu de boot af? Red flag! Wees direct en vraag dat ook van de ander: als er dingen zijn (denk: een ex die toch niet zo verwerkt bleek als gedacht) waardoor iemand nu niet verder kan – even goede vrienden. Maak korte metten met de kandidaten die een ontmoeting blijven uitstellen.

7. Google is je beste vriend. Zorg dat je naam en rugnummer vraagt in de gesprekken vooraf. Kennis is macht 🙂 Check ook even wat er van jezelf opduikt als je je eigen naam intikt. Schakel zonodig een handig neefje in.

Meteen uit eten klinkt romantisch maar is een heel slecht idee. Het is een lange zit als je na tijdens de carpaccio al concludeert dat het ‘m niet gaat worden.

8. Heb. Hele. Lage. Verwachtingen. En dan nog iets lager. Ga niet fantaseren over een roadtrip naar Italië na het eerste enthousiaste spervuur van berichten. In de eerste date ben je vooral op zoek naar een klik. Als die er niet is, dan weet je dat ook weer. Joedeloe! Betrap je jezelf erop dat je de rest van dag van oor tot oor loopt te grijzen? Bingo. Is het een gevalletje ‘leuk-gezellig-maar-potverdorie-geen-vonken’? Spreek vooral nog een keer af, liefde op het eerste gezicht is enórrum overschat.

9. Zorg dat je eerste date kort is. Meteen uit eten klinkt romantisch maar is een heel slecht idee. Het is een lange zit als je na tijdens de carpaccio al concludeert dat het ‘m niet gaat worden. Een cappuccino kun je tot nood vrij snel achteroverslaan.

10.  Evalueer, reinig, herhaal. Volgens K. en T. is dit de belangrijkste stap om het dating proces tot in de puntjes te beheersen. Want ja, het is een kunst. Stel jezelf na elke date de vragen: Wat heb ik geleerd? Waarom was dit gesprek leuk/ de hel? Klopt het beeld dat ik heb van een potentiële partner nog steeds (moet hij écht van kamperen houden?)? Gebruik dit om je profiel te reviewen. Als je tot de conclusie komt dat je mensen blijft ontmoeten die eigenlijk niet bij je passen, moet je jezelf misschien anders neerzetten. En ga vol goede moed weer op een volgende date.

11. Focus! Beperk jezelf tot zo’n 2 datingsites (tenzij je echt tijd over hebt) en gebruik Tinder alleen als je op zoek bent naar fun. Of een (veel) jongere date.

12. Enjoy the ride. Hoewel ons sinds de schoolbanken is ingehamerd dat we een duidelijk doel voor ogen moet hebben om te slagen (Maar vertel nu eens, waar zie je jezelf over 5 jaar?), werkt dat in dit geval dus niet. Dates die op niks uitlopen betekenen niet dat je faalt, of dat het godbetert wéér niet is gelukt, maar dat het work in progress is. Zie punt 10. Een date zonder wederzijds sexappeal kan ook een leuke ervaring zijn. Misschien kun je ‘m nog koppelen aan die collega.

En je gaat hoe dan ook een paar momenten meemaken die zich het beste laten plaatsen in de categorie Neeeeeeee, dat méén je niet!! Goed voor je Mooie Verhalen Collectie.

Succes en vooral: veel plezier!

Beeld: sifotography

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!