We hebben wat afgedanst. Thuis ging de tafel aan de kant om de moves van John Travolta op You Should be dancing onder de knie te krijgen. Of the Moonwalk van Michael Jackson. Ik ben er nooit heel goed in geworden. Mijn zusje lachte me vierkant uit. Maar schuifelen op het schoolfeest met het mooiste meisje van de klas lukte me aardig. Lights out spot on. 

Nog steeds als ik op bepaalde feestjes sta worden deze nummers gedraaid en vervalt het publiek dat net als ik in de jaren ’70 opgroeide steevast in oude gewoontes. Al bumpend en jivend is het net alsof we weer 15 zijn. Ter inspiratie daarom nog even 10 van de mooiste dansgektes waarmee ze zijn opgegroeid op een rij.

Aan welke rages heb jij meegedaan?

1. De Bump

Je pikte de mooiste kont uit en kon daar zonder pardon lekker tegenaan knallen. Totdat het vriendje van de kont in actie kwam en je keihard bumpend van de dansvloer stootte. Game over.

bump

2. De Crazy Horses

Van de Osmonds. Klappen met de boven benen en slaan met de bovenarmen. Je zag het een stel maffe paarden niet doen. Maar ons wel. Het nummer was eigenlijk een aanklacht tegen de milieuvervuiling van auto’s. Maar dat wist bijna niemand.

3. De Saturday Night Fever

Wat een schwung had die gozer. Iedereen waande zich even John Travolta als hij op de dansvloer stapte. Je wilde ook zulke losse heupen en zo’n kuif. En zijn aanbidders.

john

4. De Paradise by the dashboard light

Ook al had die zwetende Meat Loaf weinig souplesse. Je kende de hele tekst uit het hoofd. Als het liedje werd ingezet moest je gauw voor je favoriete meisje gaan staan. Een beetje wijzen en moeilijk kijken. Vonden ze geweldig. De tekst deed de rest.

Though it’s cooooold and looooonely in the deep dark niiiiightI can see paradise by the dashboard light. Ain’t no doubt about it we were doubly blessed. ‘Cause we were barely seventeen and we were barely dressed. Ain’t no doubt about it. Baby, got to go out and shout it. Ain’t no doubt about it. We were doubly blessed.

Wie heeft er niet mee staan loeien?!

meatloaf

5. De YMCA

Deze gayband The Village People hadden met dit nummer een geweldige hit te pakken. Iedereen ging los. Met de armen in de lucht vormde je de letters YMCA. We gingen verkleed als indiaan, cowboy of bouwvakker. Het wordt op dansfeesten nog steeds veel gedraaid. Maar dan ben ik altijd toevallig nét even een luchtje happen. Check die eerste onderstaande foto. Er komt een tijd dat je het gewoon bent ontgroeid.

ymca

6. De Headbang

Wat een bevrijding. Hier kon zelfs de grootse lomperik indruk mee maken. Keihard raggen op de muziek van Led Zeppelin of de Scorpions. Nu zouden we er een whiplash aan over houden. Maar toen kwamen we volledig in trance. Het was alleen na afloop wat lastig de uitgang te vinden met je schele hoofd.

headbangen

7. De Schuifel, slijp of tegelplak

Uren, uren, uren. Gulpie, gulpie noemde ik het. Eerst een beetje afstand houden en haar voorzichtig steeds dichter tegen je aan drukken. Als je geluk had ging je meisje daar volledig in mee. Maar als je pech had en werd geschaakt door lelijke Katinka, was je het mikpunt van het schoolfeest en kon je niet wachten tot het nummer voorbij was.

schuifelen

8. De moonwalk

Er is er maar een die dat het beste kan en dat is Michael Jackson. We kochten ook allemaal bordeelsluipers om over de maan te lopen. En oefenden ons rot. Maar tot de dag van vandaag blijft het een mysterie hoe het echt moet.

moonwalk

9. De walk like an Egyptian

Van de Bangles. Dat was een van de eerste meidenbands. Chicks op gitaar en drum. De band was stoerder dan het dansje. Maar met wat bier achter de kiezen was het goed te doen. Kijkend naar links en dan weer naar rechts met de armen in een onmogelijke positie. Farao Toetanchamon zou het ons niet nadoen.

 

egyptian

10. De vogeltjesdans

Belachelijk nummer. Je schaamde je dood als iedereen als een idioot uit zijn dak ging. Tegen beter weten in deed je toch maar mee.  Het hoort namelijk bij het Nederlands culturele erfgoed. Al vraag je je af waarom. Mijn buurman van hiernaast gaat nog iedere keer uit zijn dak als het gedraaid wordt.

vogeltjesdans

 

 

 

Schrijf je in voor de ultieme survivalgids voor het leven na de 50

Geen garanties dat je het overleeft, maar een avontuur wordt het zeker!